Húsz évre ítélték a toulouse-i merénylő bátyját

2017. november 2., 20:37

Szerző:

Húsz év szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a párizsi esküdtszék Abdelkader Meraht, az első franciaországi dzsihadista támadás elkövetőjének, Mohamed Merahnak a bátyját.

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan ötven kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát, hatalmas felhördülést keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték az elfogására kivezényelt kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát. Merah egyébként videóra vette a merényleteit, és filmet vágott össze belőlük. Ezen a felvételen – amelyet az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió megszerzett, de végül nem vetített le – Korán-idézetek mellett hallatszik az ő hangja és áldozatainak a jajveszékelése is. 

Az esküdtszék az elkövető iszlamista radikális bátyját terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészességben mondta ki bűnösnek, de az emberölésekben nem találta bűnrészesnek. Ezért életfogytiglani börtönbüntetés járt volna. Ami a bűnrészességet illeti, ő lopta a robogót, amellyel az öccse a támadások helyszínére érkezett.

Egy másik vádlott, Fettah Malki 14 év börtönbüntetést kapott.