Húsz év börtönt kaphat a nő, aki kihordta az erőszaktevője gyermekét

2018. november 12., 15:36

Szerző:

Éveken át tartó nemi erőszak áldozata, mégis ő néz szembe börtönbüntetéssel. A 20 éves Imelda Cortez 2017 áprilisában szülte meg a mostohaapjától fogant gyermekét. Tizenkét éves óta molesztálta a 70 éves nevelőapja, a lány pedig azt állítja, fogalma sem volt arról, hogy várandós. Gyermekét egy latrinában szülte meg, és miután hazament, erősen vérezni kezdett, ezért anyja kórházba szállította. Itt az orvos abortuszra gyanakodott, ezért hívta a rendőrséget. El Salvadorban minden körülmények között tiltják a terhességmegszakítást.

Fotó: AP/José Cabezas

A gyermek nem halt meg, a rendőrök épen és egészségesen találtak rá ott, ahol Cortez hagyta. A nőt most gyilkossági kísérlettel vádolják, előzetesben, óvadék lehetősége nélkül várja 18 hónapja a tárgyalását.

Védője, Bertha María Deleón a The Guardiannek azt mondta, még nem látott ennél nagyobb igazságtalanságot. Nem elég, hogy Cortez maga az áldozat, bizonyítottan poszttraumás stresszben szenved, pszichiátriai segítséget sem nyújtanak neki, és még ő az, aki börtönbüntetéssel néz szembe.

Az El Salvadorban abortusz miatt elítélt nők többsége szegénységben él, ráadásul akkor is börtönbüntetést kapnak, ha nőgyógyászati komplikációk miatt elvetélnek vagy halva születik a gyermekük. Orvosi ellátás híján sok esetben a nők azt sem tudják, hogy várandósak.

Cortez nevelőapját egyébként annak ellenére sem állították törvény elé, hogy valaki meghallotta, amint bement a lányhoz a kórházba és megfenyegette, hogy ha feljelenti, akkor őt, anyját és testvéreit is megöli. Azonnal hívta a rendőröket, akik először azzal vádolták Cortezt, csak kitalálja az erőszakot, hogy védje magát. A DNS-teszt eredményével, mely kimutatta, valóban a nevelőapa a gyermek apja, már nem tudtak mit kezdeni.

El Salvadorban 21 évvel ezelőtt tiltották be az abortusz minden formáját. A jogvédők legalább azt megpróbálják elérni, hogy a nemi erőszak áldozatainál, illetve azokban az esetekben, amikor a magzat veszélyezteti a nő életét, legális legyen a terhességmegszakítás. Ez a harc egyelőre kevés sikerrel járt.