Húsvéti tojások a Vatikáni Múzeumban

A Vatikáni Múzeum Raffaello termében kiállítás nyílt Fabergé műhelyéből származó 140 remekműből.

2011. április 26., 16:59

1885 húsvétján III. Sándor orosz cár és felesége Maria Fjodorovna huszadik házassági évfordulójukat ünnepelték. A cár erre az alkalomra különleges ajándékot akart adni feleségének: egy tojást, hasonlót ahhoz, amely az olasz királyi család gyűjteményében volt.

Megvalósításához Peter Carl Fabergéhez fordult, egy fiatal ékszerészhez, aki elég ismert volt tudásáról, amelyet híres európai műhelyekben, Firenzében is tökéletesített.

A megrendelés szerint a tojás belsejében egy meglepetés-tyúknak kellett lennie, benne egy cári koronával és a koronában két kis rubin függőnek.
Az ajándék annyira megtetszett a cárnénak, hogy azontúl minden évben kapott egy újabb Fabergé tojást. III. Sándor uralkodása alatt tíz tojást alkotott számára a mester. Apja halála után II. Miklós cár megduplázta a rendeléseket, anyja és felesége is kapott belőlük. Fabergé összesen ötven tojást alkotott, az utolsó kettőt 1917-ben már nem tudta befejezni.

A forradalom elsöpörte a cári családot, Fabergé Svájcba menekült és két évvel később meg is halt. Hamvai Cannesban vannak eltemetve. Szétszóródtak a cári tojások is. Oroszországban csak tíz maradt, a Kreml fegyvermúzeumában láthatók. Kilencet Malcolm Forbes amerikai milliárdos vásárolt meg, három II. Erzsébet tulajdonában van, tizenhárom különböző amerikai múzeumokban. Forbes halála után a gyűjteményt más Fabergé tárgyakkal - drágakövekből készült szobrocskákkal, órákkal együtt -Viktor Vekszelberg orosz vállalkozó vásárolta meg saját alapítványa számára, azzal a céllal, hogy visszaszármaztassa hazájába.



Vekszelberg 2012-ben akarja megnyitni első múzeumát Szentpéterváron, addig külföldön állítja ki kincseit. Most éppen a Vatikáni Múzeumban, ahol a tojásokból kilencet láthat a látogató. Közülük különlegességével az első és az utolsó tűnik ki. Az utolsó,amely l9l6-ban készült, szegényesebb a többinél. A Szent György-keresztes tojásként is ismert tárgy II. Miklós cár kitüntetését másolja, amelyet akkor kapott, amikor fiával, a trónörökössel együtt a frontra indult. A tojást borító zománc színe olyan, mint a puskaporé, a benne lévő két akvarell miniatúra őt és fiát ábrázolja.

A kiállítás június 11-ig tart nyitva. A belépő 15 euró, de a vatikáni múzeumba szóló jegy is jogosít a megtekintésére. A hónap utolsó vasárnapján 9-l4h között ingyenes.