Humanitárius segélyezési biztos lehet Trócsányiból Brüsszelben, bár Orbán legkevésbé sem ezt a gyenge területet akarta

2019. szeptember 8., 21:17

Szerző:

Külföldi lapértesülések szerint egyre valószínűbb, hogy humanitárius segélyezési biztosnak jelölik Trócsányi László volt igazságügyi minisztert az Európai Bizottságban - írta 444.hu. Pénteken a Spiegel újságírója posztolt ki egy Brüsszelben köröztetett, meg nem erősített listát a biztosjelöltekről és a nekik szánt területekről. Ezen Trócsányi neve mellett a humanitárius segélyezés szerepel. Vasárnap ugyanezt mondta a Euronewsnak egy bizottsági forrás, és a Guardian szerint is erről szólnak a találgatások.

A humanitárius biztosnak elsősorban a tagállamokat ért katasztrófák, természeti csapások esetén kell erőforrásokat mozgósítania, de ő tartja a kapcsolatot a jótékonysági szervezetekkel is. A terület nem tekinthető a bizottság különösen befolyásos területének. A 444 úgy értesült, hogy

Orbán Viktor eredetileg a bővítési biztosi pozíciót az Európai Bizottság élére jelölt kérte Ursula von der Leyentől, ahogy öt évvel ezelőtt Navracsics Tibornak is ezért lobbizott, aki végül oktatási biztos lett.

Hivatalosan kedden jelentik be, kit milyen pozícióra jelöl az Európai Bizottság következő elnöke. Az Európai Parlament csomagban szavaz róluk, és épp ezért korábban már felmerült, hogy Trócsányi komoly tehertétel lehet, amennyiben a minisztersége alatt hozott törvények (például a civil szervezetekről vagy a különbíróságokról szólók) miatt sokan vonakodhatnak igent nyomni egy olyan csapatra, amelyben ő is rajta van.

Trócsányi László bizottsági meghallgatása Trócsányi László
Fotó: MTI/Soós Lajos

Ez tükröződik az első nyilatkozatokban is. Még csak értesülésekről van szó, de Sophie in ’t Veld holland EP-képviselő máris provokációnak minősítette a jelölést. A liberális politikus a Guardian idézett cikkében arról beszél, hogy nem lehet a szerződések őre olyan ember, aki nem tiszteli az EU törvényeit. Sőt, mivel a humanitárus segélyezésbe beletartoznának egészségügyi kérdések, például az abortusz is, és szerinte egy „őskonzervatív” biztos rengeteg szenvedést tudna okozni számtalan európai nőnek.