Hosszú, Milák és Burián is döntős

2019. július 26., 14:47

Szerző:

Milák Kristóf a harmadik idővel bejutott a döntőbe 100 méter pillangón, míg Cseh László a tizedik helyen végzett a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek hatodik napján, pénteken.

A 19 éves Milák két nappal azután, hogy 200 méter pillangón a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps 2009-es világrekordját a múltnak átadva diadalmaskodott, a délelőtti előfutamban 51.42 másodperccel az amerikai Caeleb Dressel után a második legjobb időt úszta. A kilencedik világbajnokságán szereplő, ebben a számban Rióban ezüstérmes Cseh László 51.88-cal hetedikként ment tovább.

Az esti elődöntőben Milák az első futamban a 4-es pályán, a szám 2015-ös világbajnoka, a dél-afrikai Chad Le Clos mellett úszott, és 50.95-ös idővel elsőként érintette a falat. Dressel a második futamban, amint azt Milák megjósolta, megdöntötte Phelps 2009-es 49.82-es idejét, mivel 49.50-nel ért célba, majd már ment is készülődni az 50 méter gyorsra. Cseh 51.86-os idővel végzett, ami összesítésben a tizedik helyre volt jó.

– Nagyjából ilyen időt szerettem volna úszni, jól sikerült, csak magamra figyeltem. Picit talán feszesebb és pörgősebb lehetett volna, de a kar jó volt. Készülök holnapra, nagyon kemény lesz. A fináléban csak Dresselre kell figyelni, amennyire lehet, tapadni kell rá és akkor a végén lesz, ami lesz

– nyilatkozta Milák.

– Gyenge volt, most már két éve nem találom magam körülbelül. Nem fáradtam el annyira, mint reggel, de nem is tudtam olyan gyorsan úszni, valami egyszerűen hiányzik

– mondta Cseh.

A szám döntőjét közép-európai idő szerint szombaton 13.43 órakor rendezik.

Hosszú Katinka az ötödik, Burián Katalin a nyolcadik idővel bejutott a döntőbe 200 méter háton a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek hatodik napján, pénteken.

Vizes vb - Úszás Hosszú Katinka
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A 30 éves Hosszú, a szám olimpiai és világbajnoki ezüstérmese 2:07.48 perces teljesítménnyel zárt az elődöntőben, míg a tavalyi Európa-bajnokságon bronzérmes Burián 2:09.40-gyel verekedte be magát a fináléba a másik futamból.    

– Bizonyos dolgokat másképp szerettem volna csinálni a délelőtthöz képest, de pont azokat nem sikerült, a fordulók például megint nem voltak jók, ezeket rendbe kell tenni. Nem szerettem volna nagyon kint úszni, de így is benne leszek az éremcsatában, óriási harc lesz – mondta a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú.

– A döntő miatt nagyon boldog vagyok, az idő miatt kevésbé, de a szerencse mellém állt. Nagyon sokat jelent számomra, hogy holnap este is úszhatok. Mindent bele fogok adni – nyilatkozott Burián, aki szerint a változatos eredményeket elsősorban a fülledt levegő, és az abból adódó oxigénhiány okozza.

Az elődöntőben az amerikai Regan Smith 2:03.35 perces világcsúcsot úszott, ezzel honfitársa, Missy Franklin 2012-es 2:04.06-os idejét adta át a múltnak.

A szám döntőjét szombaton közép-európai idő szerint 14.40-kor rendezik.