Horogkeresztet fújtak a román ultrák a bukaresti magyar gimnáziumra

2019. február 18., 21:20

Szerző:

„Erdely egy roman fold”, „Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni” (Mi románok vagyunk, urak itt örökre mi vagyunk” – üzente az Ady Endre Líceum diákjainak és pedagógusainak az ismeretlen tettes, aki vélhetően vasárnap este mázolta össze a múlt év decemberében felújított kerítést – írja a Maszol.

Az elkövető azonosítását megkönnyítheti, hogy egy „szignót” is hagyott maga után, a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egyik szurkolói csoportjának nevét.

„Természetesen jelentettük a rendőrségen. Kijöttek, lefényképezték, nyilatkozatot vettek, az önkormányzat illetékesei pedig lefestették a feliratot” – mondta a Maszolnak Trif Olga Mária iskolaigazgató, aki hozzátette, hogy 

az elkövető egy horogkeresztet is festett a kerítésre.

 Az épületre felszerelt térfigyelő kamerák nem látnak rá a kerítés tövére, ezért az önkormányzat hat új kamerát szerel fel a kerítésre.

Hasonló incidens történt decemberben is, amikor a bukaresti magyar iskola falára egy maszkot viselő tettes az „Urâm bozgorii” („Gyűlöljük a bozgorokat”) feliratot festette fel. A bozgor a magyarokra használt, lealacsonyító jelző, hazátlant jelent.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.