Hónapok óta nem tüntettek ennyien Hongkongban, több százezren vonultak az utcákra

2019. december 8., 16:45

Szerző:

A helyhatósági választások óta eltelt időszak legnagyobb tüntetését tartották Hongkongban vasárnap, a szervezők szerint 800 ezer, a rendőrség szerint 183 ezer résztvevővel - írja a Reuters.

A megmozdulásra most engedélyt is kapott a Civil Human Rights Front, erre utoljára augusztusban volt példa. A résztvevők kutyáknak és csótányoknak nevezték a rohamrendőröket, akik biztosították a menetet. Komolyabb incidensre azonban nem került sor, nem folytatódott az összecsapás-sorozat, ami a demokráciapárti erők elsöprő többségét hozó választások előtti hetekben bontakozott ki a radikálisabb fiatalokból álló keménymag és a kezdetektől túlkapásokkal és erőszakkal vádolt rendőrség között.

A november 24-i választás óta valamennyire megnyugodtak a kedélyek Hongkongban.

A tüntetőknek az a céljuk, hogy Carrie Lam kormányzó lemondjon, de az általuk politikai fogolyként emlegetett letartóztatott tüntetők elengedését is követelték.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.