Csaknem 130 futballstadionban rejtőzködő kínai katonai teherautót szúrtak ki műholddal Hongkong határán

2019. augusztus 14., 15:13

Szerző:

Egy műholdfelvételen jól látszik, amint a Kínában lévő Sencsen futballstadionjában több száz katonai teherautó állomásozik. Az AP hírügynökség beszámolója alapján az Index azt írta, a járművek a kínai hadsereg járművei és azért érkeztek a Hongkonggal határos Sencsenbe, hogy nyomást gyakoroljanak a demokráciapárti hongkongi tüntetőkre. A hétfői felvételen nagyjából 130 jármű látható.

Tüntetés Hongkonban Katonai teherautók Sencsen sportarénájában, Hongkong határán

A kínai állami média tudósítása szerint csupán gyakorlatozni érkezett a hadsereg a határra és a megerősített katonai jelenlétnek nincs köze a hongkongi tüntetésekhez. Mégis, röviddel azután érkezett a több száz autó, hogy a kínai kormány arról kezdett beszélni, hogy a tüntetések a "terrorizmus csíráit" mutatják, írja az AP.

Az 1997 óta Kínához tartozó, de számos területen független Hongkongban júniusban robbantak ki zavargások egy olyan törvénytervezet miatt, ami lehetővé tette volna, hogy a hatóságok kiadjanak Kínának egyes gyanúsítottakat. Annak ellenére, hogy a hongkongi kormány már június közepén felfüggesztette (de el nem vetette) a kiadatási törvénnyel kapcsolatos törvényalkotást, a demonstrációk a törvény végleges elvetését, a Peking-barátnak tartott Carrie Lam kormányzó lemondását, valamint a brutális rendőri fellépés kivizsgálását követelve folytatódtak.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.