Több országgal is megszüntette a kiadatási egyezményt Hongkong

2020. november 10. 17:56 - szerző: 168 Óra / MTI

Hongkong bejelentette kedden, hogy felfüggeszti a kölcsönös kiadatási egyezményt és a kölcsönös jogsegélyt Hollandia és Írország viszonylatában.

 

A bejelentés oka, hogy pár hete Hollandia és Írország csatlakozott egy sor országhoz - Nagy-Britanniához, az Egyesült Államokhoz, Kanadához, Ausztráliához, Új-Zélandhoz, Németországhoz és Finnországhoz -, amelyek felfüggesztették a kiadatási egyezményt Hongkong viszonylatában. A lépés válasz volt arra, hogy Kína június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is léptetett egy nemzetbiztonsági törvényt, amely Hongkongban tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére más országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

 

A törvény - bírálói szerint - súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az "egy ország, két rendszer" elve alapján széles autonómiát ígért fél évszázadra Hongkongnak, amikor a korábbi brit koronagyarmat visszakerült az anyaországhoz 1997-ben.

 

Hongkong kormányzata nyilatkozatban nyílt beavatkozásnak bélyegezte Kína belügyeibe Írország és Hollandia döntését, közölte továbbá, hogy a két ország lépése sérti a nemzetközi jogot és a nemzetközi kapcsolatok alapvető működési normáit.