Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Erőszakba torkollott az általános választójogért tartott tüntetés Hongkongban

2020. január 19. 16:22 - szerző: MTI

Összetűzésekbe torkollott az általános választójog bevezetéséért rendezett vasárnapi megmozdulás Hongkongban, a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg feloszlatására.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap írja, hogy a  rendőrség lefújta a város üzleti negyedében rendezett felvonulást az után, hogy a menet indulása után egy órával tiltakozók bántalmaztak két civil ruhás rendőrt.

A megmozduláson, amelyen az SCMP honlapja szerint több ezren vettek részt, a tüntetők az általános választójog bevezetését követelték a szeptemberben esedékes törvényhozói bizottsági választásokra, továbbá arra kérték fel a nemzetközi közösséget, hogy sújtsa szankciókkal a város kormányzatát, amennyiben ez a követelés nem teljesülne.

A rendőrség arra is hivatkozott a demonstráció lefújásának indokaként, hogy a tüntetők több helyen úttorlaszokat állítottak fel. Nem sokkal a menet elindulása után pedig négy embert vettek őrizetbe amiatt, mert viperákkal, kalapácsokkal és csavarhúzókkal voltak felszerelkezve.

 Hongkongban immár nyolcadik hónapja zajlik az a tüntetéshullám, amelyet eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a Peking-barát kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult.