Helyre kell állítani az alkotmányos rendet a hongkongi kormányzó szerint

Az alkotmányos rend helyreállítását jelölte ki elsődleges célként Carrie Lam hongkongi kormányzó szerdán megtartott, éves politikai beszámolójában.

2020. november 25., 07:58

Szerző:

Lam eddigi leghosszabb beszámolóját tartotta meg szerdán: a több mint 80 bekezdésből álló dokumentum ismertetése csaknem másfél órába telt. A beszédet eredetileg október 14-ére tervezték, ám a kormányzó akkor öt vezető tisztségviselő kíséretében Pekingbe utazott, hogy a központi kormányzat támogatását kérje a hongkongi gazdaság helyreállításához - derül ki a South China Morning Post (SCMP) internetes kiadásának beszámolójából.

A hongkongi kormányzó szerint az elmúlt évben a város több, korábban nem látott csapást szenvedett el - ezek közé sorolta a tavaly zajló kormányellenes tüntetéshullámot, amelyet eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, a gazdaság visszaesését és a munkanélküliségi ráta emelkedését előidéző koronavírus-járványt, továbbá a külső erők beavatkozásának tulajdonított, a nemzetbiztonságot veszélyeztető cselekményeket. „Mindezek súlyosan aláásták [Hongkong] társadalmi stabilitását” – fogalmazott.

Lam szerint Hongkongnak a járványból elsőként kilábaló kínai szárazföldhöz való közelségéből kell tőkét kovácsolnia. A város számára is előnyökkel kecsegtethet a Hszi Csin-ping kínai elnök által kezdeményezett, „kettős keringés” elnevezésű gazdasági stratégia, amely elsősorban a belső piac élénkítésére helyezi a hangsúlyt - tette hozzá.

A hongkongi kormányzó hangsúlyozta az egy ország, két rendszer elvének fontosságát, bírálva mindazokat a „külső erők befolyása alatt álló és rosszindulatú embereket”, akik kihasználva Hongkong „viszonylag összetett társadalmi és politikai helyzetét”, szándékosan félrevezették a közvéleményt Peking és Hongkong viszonyát illetően. Lam a sokak által kifogásolt nemzetbiztonsági törvényről szólva azt mondta: amióta a jogszabály június 30-án hatályba lépett, Hongkongban helyreállt a béke.

A kormányzó a politikai beszámolóját tavaly videóüzenetben tartotta meg, mivel a törvényhozói tanácsban ellenzéki képviselők közbekiabálással lehetetlenítették el az élő felszólalását. Idén a beszámoló akadálytalanul zajlott, miután a hongkongi ellenzéki képviselők két héttel ezelőtt mindannyian lemondtak tisztségükről, szolidaritást vállalva négy társukkal, akiket egy új, Pekingben született határozat miatt távolítottak el a törvényhozásból.