Hollandia is csatlakozott az Európai Ügyészséghez

2018. augusztus 1., 19:27

Szerző:

Kezdeti vonakodása ellenére Hollandia is csatlakozott szerdán az Európai Ügyészséghez, a következő, huszonkettedik tagállam Málta lesz, amely bennfentes források szerint akár már jövő héten beléphet.

Az Európai Bizottság szerdán hagyta jóvá Hollandia belépését. A brüsszeli testület ezzel párhuzamosan közölte, hogy június közepén Málta is benyújtotta csatlakozási kérelmét, amely még elbírálás alatt áll.

– A bűnözés nem ismer határokat, ezért közösen kell fellépnünk ellene. Minél több tagország csatlakozik, annál hatékonyabb lesz az ügyészi hivatal működése, annál több pénzt lesz képes visszaszerezni

- közölte Vera Jourová uniós igazságügyi biztos.

Emellett felszólította az eddig kimaradó tagállamokat a csalás- és korrupcióellenes szervezethez való csatlakozásra, mondván,

„így biztosítható lehet, hogy az EU költségvetésének minden egyes elköltött centje az állampolgárok javára válik”.

A hivatalnak, amelynek megalakítására először 2000-ben tettek javaslatot, legkésőbb 2021 elején meg kell kezdenie működését. A főügyészt és az európai ügyészeket 2019-ben fogják várhatóan kinevezni. 

Korábban Lengyelország, Hollandia, Málta és Svédország jelezte, hogy ebben a formájában nem támogatja az ügyészség létrehozását, Dánia, Írország, valamint a jövő évben várhatóan kilépő Egyesült Királyság pedig egyébként sem vesz részt a bel- és igazságügyi együttműködésnek ezen a területén.

Magyarországon kívül lassan alig lesz olyan uniós tagállam, ami nem csatlakozik. Az Orbán-kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem kíván az uniós források felhasználását felügyelő testülethez csatlakozni.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.