Hetvenezer eurót kapott Ján Kuciak gyilkosa az újságíró megöléséért

2018. október 1., 13:58

Szerző:

Hetvenezer ezer eurót fizettek Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolásáért. Menyasszonya, Martina Kušnírová megölésére nem vonatkozott a megrendelés. A gyilkos fegyver egyelőre nincs meg, ahogy a fő megrendelő sem – írja az Új Szó.

Gyertyagyújtás Ján Kuciak emlékére
Fotó: Kökényesi Gábor

Az ügyész hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy négy személy ellen emeltek vádat a Kuciak-gyilkosság ügyében. A vádlottak Sz. Tamás, Miroslav M., A. Zoltán és Alena Zs. Jaromír Čižnár főügyész szerint a bizonyítékok nagyon erősek, de csak akkor lesz nyugodt, ha mind a négy vádlott jogerősen el lesz ítélve. 

A nyomozás szerint a gyilkosnak 50 000 eurót készpénzben fizettek ki Ján Kuciak meggyilkolásáért, és megígérték neki egy 20 000 eurós adósság elengedését.

A feltételezett megrendelő Alena Zs. volt, valószínűleg ő fizette ki a pénzt. Sz. Tamás húzta meg a ravaszt, a sofőr/segítő Miroslav M., a közvetítő pedig A. Zoltán volt.

A rendőrség információi szerint a megrendelés csak egy személyre, Ján Kuciakra vonatkozott. Az egyelőre nem derült ki, hogy ki a gyilkosság tényleges megrendelője, és a gyilkos fegyvert sem találták még meg.

Az ügyészség két hete bejelentette, hogy a végrehajtó egyetlen személy, az indíték pedig az újságíró munkája volt. A gyanúsítottakat múlt héten vették őrizetbe.

Az aktuality.sk portál tényfeltáró újságíróját és menyasszonyát február 25-én találták meg holtan a pár nagymácsédi házában. Kuciák utolsó, befejezetlenül maradt cikke arról szólt, hogy a calabriai olasz maffia, a 'ndrangheta milyen kapcsolatrendszert épített ki szlovák politikai elit képviselőivel, így Robert Fico akkori miniszterelnök asszisztensével, Mária Troškovával. A gyilkosságot követően tízezrek tüntettek országszerte, majd a miniszterelnök, a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány lemondása után új kabinet alakult.