Hétszázezer ember tüntetett Londonban a Brexit ellen, második népszavazást követeltek

2018. október 21., 07:34

Szerző:

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb tüntetését tartották szombat délután Londonban, ahol az emberek beleszólást követeltek a Brexit-megállapodásba. A gigantikus tömeg a Park Lane sugárúttól vonult a parlamenthez, a beszámolók szerint 700 ezer ember vett részt a tüntetésen.

A szervező, azaz a People's Vote – A nép voksa nevű csoport azt közölte: számításaik szerint 670 ezer résztvevője volt a demonstrációnak. Így valószínűleg ez volt 2003 óta a legnagyobb tüntetés a briteknél, noha akkor csaknem 1 millió ember tüntetett az iraki háború ellen.

A tüntetésen többen is beszédet mondtak, többek között London polgármestere Sadiq Khan is, aki a menet egyik vezetője. Az eseménnyel azt próbálták elérni, hogy legyen egy második népszavazás is az ügyben, mert egyre több mindenkinek világos, hogy a Brexit nem olyan körülmények között történik meg, ahogyan azt a népszavazást megelőző kampányban ígérték.

A tömegben sok volt a fiatal, Khan ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a tüntetés a jövőről szólt, főleg azoknak a jövőjéről, akik 2016-ban még nem is szavazhattak. A polgármester szerint a korábbi népszavazáson sem voksolt senki arra, hogy elszegényedjen, sem arra, hogy kockára tegye a külföldi EU-országokból érkezett szakemberek tízezreit foglalkoztató állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) működőképességét.

Sadiq Khan londoni polgármester szerint az utóbbi hetek tárgyalásai után egyértelmű, hogy jelenleg olyan megállapodásokról van szó, amiből az országuk rosszul jönne ki. Szerinte az ügyben a népnek és nem a politikusoknak kellene meghozniuk a végső döntést.

David Lammy, munkáspárti képviselő Twitter-üzenetében szintén azt írta, hogy az embereknek nem szabad azt hinniük, hogy lehetetlen elérni egy újabb népszavazást. Ennek ellenére Theresa May korábban már azt mondta, hogy nincs tervben egy újabb népszavazás a kérdésben.

 

 

 

 

 

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.