Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Titkos iratok kiszivárogtatása miatt letartóztatták az amerikai elhárítás egyik munkatársát

2019. október 9. 23:26 - szerző: MTI

Letartóztatták az amerikai elhárítás egyik munkatársát, mert titkosított iratokat szivárogtatott ki a sajtónak - jelentette be az Egyesült Államok Védelmi Hírszerzési Ügynöksége (DIA) szerdán.

A 30 éves Henry Kyle Frese a DIA terrorelhárítási részlegénél dolgozott elemzőként, a külföldi országok fegyverrendszereiről készült, titkosított dokumentumokat pedig két újságírónak szivárogtatta ki 2018-ban és 2019-ben.

Az igazságügyi minisztérium közleményben jelentette be, hogy a kiszivárogtatót szerda reggel tetten érték, és délután vádat is emeltek ellene. A vádirat szerint a Frese által kiszivárogtatott dokumentumok legalább nyolc újságcikkben bukkantak fel. Közleményében az igazságügyi tárca rámutatott: a titkosított információk nyilvánosságra kerülésével valószínűleg rendkívül súlyosan sérülnek az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdekei. Ám sem a minisztérium, sem a DIA nem fedte fel, hogy a dokumentumok mely országokkal kapcsoatosak.

A két újságírót, akinek Henry Kyle Frese átadta a titkos információkat, nem nevezték meg, de a The Wall Street Journal című lap értesülései szerint a CNBC televízió nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó tudósítójáról, Amanda Maciasról és az NBC televízió egyik munkatársáról, Courtney Kube riporterről van szó.