Szoros együttműködést ajánl Joe Bidennek a német külügy

Heiko Maas egy új Marshall-tervről beszélt.

2021. január 9., 12:40

Szerző:

Heiko Maas német külügyminiszter szoros együttműködést ajánlott fel a demokrácia érdekében Joe Bidennek. A szombati nyilatkozathoz ezt fűzte hozzá:

"Nem szabad lehetőséget adnunk a liberális demokrácia ellenségeinek a térfoglalásra. Ez éppúgy vonatkozik Németországra és Európára, mint az Egyesült Államokra" - mondta a dpa hírügynökségnek.

"Készek vagyunk együttműködni az Egyesült Államokkal egy új közös Marshall-terv megalkotásában, ezúttal a demokrácia érdekében" - tette hozzá.

Az eredeti Marshall-terv egy amerikai program volt a II. világháború után az európai gazdaságok helyreállítására, és ebből jelentős mértékben részesült Németország.

Szerdán erőszakos tüntetők rohamozták meg a Capitoliumot Joe Biden megválasztott elnök győzelmének kongresszusi megerősítése közben. Számos külföldi vezető között Maas és Angela Merkel német kancellár is elítélte az eseményeket, és részben Donald Trump elnököt tette felelőssé az erőszakos cselekményekért - amelyekben meghalt öt ember, köztük egy rendőr. A vádak szerint Trump tüzelte fel a tüntetőket.

Maas közölte, hogy Biden és kormánya számíthat Németország támogatására, mert szerinte az amerikai demokrácia nélkül az európai sem létezhet. 

"A társadalmi megosztottság végső okát kell megszüntetni mindegyik országban - ez az egyik legnagyobb feladata amerikaiaknak és európaiaknak egyaránt" - mondta.

(MTI)