Hegyi- Karabah: Civilek is áldozatául estek az azeri rakétatámadásnak

2020. október 28. 13:21 - szerző: 168 Óra / MTI

Egy halottja és több sebesültje van a polgári lakosság körében az azerbajdzsáni fegyveres erők által kedden Hegyi-Karabah ellen végrehajtott rakétatámadásnak - közölte szerdán a jereváni kormány sajtószolgálata.

"Az ellenség BM-30 Szmercs rakétavetővel lövi Susa városát. Egy civil halottja és több sebesültje van a támadásnak" - írták a közleményben a hegyi-karabahi rendkívüli helyzetek állami szolgálatára hivatkozva.

A jereváni közlemény szerint az azeri tüzérség Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet is lőtte.

A térségben szeptember 27-én éleződött ki a feszültség, és újultak ki a harcok a szemben álló felek között. Mindkét oldal halottakról és sebesültekről, köztük civil áldozatokról tájékoztatott. Azóta háromszor kötöttek tűzszüneti megállapodást, de ezt szinte azonnal megsértették, amiért a felek egymást hibáztatták.

Baku és Jereván között 1988 februárja óta vita tárgya a többségében örmény lakosságú terület hovatartozása. Hegyi-Karabah akkor bejelentette, hogy kiválik az Azerbajdzsáni Szovjet Szocialista Köztársaságból. Az 1992-1994 közötti örmény-azeri háború nyomán Azerbajdzsán elvesztette ellenőrzését a terület és további hét szomszédos körzet felett.

 

(MTI)