Házakkal és havi járandósággal tenné jóvá Szaúd-Arábia Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolását

2019. április 2., 12:11

Szerző:

Házakat és havi járandóságot kap a meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi négy gyereke. Az illetményekről Szalmán szaúd-arábiai király döntött – írja a The Washington Post szaúd-arábiai hatósági forrásokra és családtagokra hivatkozva.

Az újság, amelynek Hasogdzsi is a munkatársa volt, úgy tudja, az ingatlanok a Vörös-tenger partján fekvő Dzsidda városában találhatók, és egyenként csaknem négymillió dollárt érnek. Emellett az újságíró négy felnőtt korú gyerekének öt számjegyű összeget folyósítanak majd havi rendszerességgel, ami tovább emelkedhet az újságíró meggyilkolásával vádolt emberek januárban kezdődött és jelenleg is tartó bírósági pere alatt. 

Az újság úgy véli, a kompenzációval a szaúdi vezetés igyekszik csillapítani Hasogdzsi családjának a felháborodását. Az ügy tavaly októberi kirobbanása óta a családtagok valóban kerülik a feltűnést. Szaláh Hasogdzsi, a legidősebb fiú tavaly novemberben újságíróknak azt mondta, bízik a szaúd-arábiai igazságszolgáltatásban és Szalmán király ígéretében, miszerint mindenkit, akinek köze volt a gyilkossághoz, igazságszolgáltatás elé állítanak. A lap értesülései szerint a három, az Egyesült Államokban élő testvérével ellentétben Szaláh a királyságban szeretne maradni.

Hasogdzsi, amikor belép a konzulátusra. Távozni már nem látták.

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi október 2-án tűnt el, miután bement Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze. Török menyasszonya az épületnél várta, de nem látta kijönni. Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint nevük elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések szerint Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban beismerte, hogy az újságíró dulakodás következtében vesztette életét. A gyanúsítottak elleni per januárban kezdődött, azóta pedig a szaúdi kormány többször hangsúlyozta, hogy belpolitikai ügynek tekinti a történteket. Sokan azonban, köztük az ügy kivizsgálásával megbízott ENSZ-jelentéstevő a szaúdi trónörököst, Mohamed bin Szalmánt tartja a felbujtónak.

Az újságíró földi maradványai a mai napig nem kerültek elő.

Hasogdzsi-ügy Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai trónörökös
Fotó: MTI/AP/Amr Nabil