Hat hónapos turistavízumot kapott a britektől az Egyesült Királyságban élő házaspár 15 hetes kislánya, feltéve, hogy nem vállal munkát

Mert ha munkát vállal, akkor kiutasítják. De megtiltották neki azt is, hogy egészségügyi szolgáltatásokat vegyen igénybe.

2019. április 20., 17:35

Szerző:

Hat hónapos tartózkodásra feljogosító pecsétet nyomtak a brit belügyminisztérium nevében Viola Pearl Viken-Krielnek, annak a 15 hónapos amerikai kislánynak az útlevelébe, akinek az édesapja és az édesanyja is évek óta határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel él az Egyesült Királyságban.

A családot – derül ki az Independent cikkéből – a határon állították meg, amikor egy floridai út után éppen visszatértek az Egyesült Államokból, A teljes abszurditás jegyében a kislánynak azt is megtiltották, hogy munkát vállaljon, sőt, egészségügyi ellátást vagy más közszolgáltatást sem vehet igénybe. A kislány édesapja, a kilencvenes évek vége óta Londonban élő Charles Kriel – aki különleges tanácsadóként dolgozik brit parlament kulturális bizottsága mellett – a Twitteren írt a hihetetlen jelzővel írt az esetről, és emlékeztetett arra is, hogy az élettársa, a norvég  Katharina Viken is tíz éve él a brit fővárosban, ráadásul neki EGT-s útlevele is van. 

Az ügyben feltett kérdésekre a brit belügyminisztérium azzal hárította el a választ, hogy egyedi esetekhez a tárca nem fűz kommentárt, így arra már egy emberi jogi ügyvéd, Shoab Khan hívta fel a figyelmet, hogy jogsértő volt a hatósági döntés a hat hónapos tartózkodási engedélyről, hiszen mindenki automatikusan brit állampolgárnak születik, akinek az édesapja vagy az édesapja határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel él az az Egyesült Királyságban.

– Ha engem ilyen agresszió ér úgy, hogy dolgozhattam már a BBC-nek és a parlamentnek is, a bevándorlók vajon mit szenvednek el?

– firtatta eközben a háborgó édesapa.