Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Hat hónapos turistavízumot kapott a britektől az Egyesült Királyságban élő házaspár 15 hetes kislánya, feltéve, hogy nem vállal munkát

2019. április 20. 17:35 - szerző: Ágoston Zoltán

Mert ha munkát vállal, akkor kiutasítják. De megtiltották neki azt is, hogy egészségügyi szolgáltatásokat vegyen igénybe.

Hat hónapos tartózkodásra feljogosító pecsétet nyomtak a brit belügyminisztérium nevében Viola Pearl Viken-Krielnek, annak a 15 hónapos amerikai kislánynak az útlevelébe, akinek az édesapja és az édesanyja is évek óta határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel él az Egyesült Királyságban.

A családot – derül ki az Independent cikkéből – a határon állították meg, amikor egy floridai út után éppen visszatértek az Egyesült Államokból, A teljes abszurditás jegyében a kislánynak azt is megtiltották, hogy munkát vállaljon, sőt, egészségügyi ellátást vagy más közszolgáltatást sem vehet igénybe. A kislány édesapja, a kilencvenes évek vége óta Londonban élő Charles Kriel – aki különleges tanácsadóként dolgozik brit parlament kulturális bizottsága mellett – a Twitteren írt a hihetetlen jelzővel írt az esetről, és emlékeztetett arra is, hogy az élettársa, a norvég  Katharina Viken is tíz éve él a brit fővárosban, ráadásul neki EGT-s útlevele is van. 

Az ügyben feltett kérdésekre a brit belügyminisztérium azzal hárította el a választ, hogy egyedi esetekhez a tárca nem fűz kommentárt, így arra már egy emberi jogi ügyvéd, Shoab Khan hívta fel a figyelmet, hogy jogsértő volt a hatósági döntés a hat hónapos tartózkodási engedélyről, hiszen mindenki automatikusan brit állampolgárnak születik, akinek az édesapja vagy az édesapja határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel él az az Egyesült Királyságban.

– Ha engem ilyen agresszió ér úgy, hogy dolgozhattam már a BBC-nek és a parlamentnek is, a bevándorlók vajon mit szenvednek el?

– firtatta eközben a háborgó édesapa.