Három tagpárt levelet írt az Európai Néppárt elnökének, hogy zárják ki a Fideszt

2019. február 28., 20:32

Szerző:

A Fidesz saját pártcsaládján, a konzervatív Európai Néppárton (EPP) belül is újabb hullámokat vet az Orbán-kormány múlt héten elindított EU-ellenes plakátkampánya. A plakátkampány vádjait az Európai Bizottság kétszer is pontról pontra cáfolta, a két svéd tagpárt pedig kezdeményezte a Fidesz kizárását az EPP-ből, most pedig a Politico azt írja, hogy három tagpárt – a belgiumi Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V), illetve Humanista Demokratikus Közép (cdH) , valamint Jean Claude-Juncker európai bizottsági elnök pártja, a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt (CSV) – írt Joseph Daul EPP-elnöknek, hogy zárják ki a Fideszt a pártcsaládból.

„Azoknak, akik folyamatosan a kereszténydemokrata értékeket, nincs helyük közöttünk”

– jelezte Wouter Beke CD&V-elnök a kevélről szóló tweetjében.

A Fidesz kizárásának a lehetőségével az EPP a március 20-i közgyűlésén borítékolhatóan foglalkozni is fog, és úgy tűnik, alakul a szükséges minimum, hogy hivatalosan kezdeményezzék a folyamatot. Az EPP-ben öt tagországból összesen hét tagpárt támogatása kell hozzá, és mivel a svédek, a belgák mellett a finnek is a litvánok is a kizárásra hajlanak, összegyűlhet az eljárás elindításához kellő számú aláírás.

 

Arról egyelőre nincs hír, hogy Joseph Daul hogyan reagált a hárompárti levélre, de korábban ő is élesen bírálta az Orbán-kormány plakátkampányát, amelyet félrevezetőnek és megtévesztőnek nevezett. Fideszes politikusok is tudják, hogy a plakátkampánnyal az Orbán-kormány túltolta, aminek a jele, hogy Manfred Weber néppárti frakcióvezető és csúcsjelölt, aki korábban a Fidesz marasztalásának a híve volt, a múlt héten tett egy megjegyzést, amely úgy szólt, nem a fideszes voksokon fog múlni Európa jövője.