Harminc palesztin tüntetőt lőttek meg izraeli katonák a Gázai övezet határán

2019. szeptember 13., 21:45

Szerző:

Harminc palesztin kapott lőtt sebet izraeli katonák által leadott lövésektől a Gázai övezet és Izrael közötti határ mentén tartott újabb pénteki tüntetéseken.

A gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Asráf al-Kedra tájékoztatása szerint összesen 55 ember sebesült meg a tiltakozásokon.

A mintegy ötezer tüntető a helyi médiumok szerint palesztin zászlókat lengetett, gumiabroncsokat égetett, köveket és házilagos készítésű hanggránátokat hajított a határ túloldalán állomásozó izraeli katonák felé.

A térségben az elmúlt hetekben a feszültség ismét fokozódott, a Gázai övezetből többször is rakétákat lőttek ki Izrael irányába, az egyik ilyen támadás során félbeszakadt a Likud párt egy nagygyűlése, amelyen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök mondott beszédet. A rakétatámadásokat izraeli válaszcsapások követték.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet és az ottani egyéb frakciók azzal vádolták Izraelt, hogy nem elkötelezett az Egyiptom, Katar és az ENSZ közvetítése révén tavaly novemberben létrejött tűzszüneti megállapodás iránt.

Izraelben szeptember 17-én előrehozott választásokat tartanak, s bár nem a Gázai övezet körüli feszültség volt a központi téma, nagyon is jelen volt a fő politikai pártok választási beszédében.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a tiltakozások 2018. márciusi kezdete óta 310 palesztin halt meg, és több mint 17 ezret lőttek meg.