A német közszolgálati tévében Hannibal Lecterként mutatták Orbánt

2020. május 2. 14:43 - szerző: 168 Óra

Az üres nézőtér előtt rögzített péntek esti Heute Show adásban külön részt szentetlek az autokráciák működésének a világjárvány idején – a szegmens kezdetét a webes videón pont jelöli 18:33 percnél. 

Ahol Orbán dönti el, mi az álhír, ott Weinstein lehet a nőjogi ombudsman

– mondja Welke az álhírek terjesztésének új büntetőjogi szabályozásáról, miután a magyar helyzetet bemutató részt egy híradórészlettel felvezették. Ezt követően a műsorvezető elmagyarázza a rendeleti kormányzást, majd kitér az európai reakciókra. Ekkor jelenik meg a műsorvezető mögött a montázs, amelyben Clarice Starling FBI-ügynököt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke alakítja, Orbán Viktor pedig a lekötözött, maszkkal ártalmatlanná tett Hannibal Lecter. Hozzá a felirat: A brüsszeliek hallgatnak (magyarul így jobban működik az áthallás A bárányok hallgatnak című filmmel, a németek szó szerint az írták ki "Uschi hallgatása")

Welke elmagyarázta, hogy

az Orbán-kormány továbbra is kapja az uniós pénzeket, az Európai Néppárt továbbra sem szánta rá magát a Fidesz kizárására, a bizottság pedig tétlenkedik. 

Holott egy "luxemburgi nyugdíjas" már megmutatta, hogyan kell ezt csinálni. Legfeljebb nem ütött elég nagyot – teszi hozzá Welke, miközben látható, ahogy Jean-Claude Juncker korábbi EB-elnök pofonnal és "diktátor" megszólítással köszönti Orbánt egy régi EU-csúcson.

Orbán illusztris társaságba került, hiszen a szegmensben még Peking propaganda-hadjáratáról van szó, amelynek során a kínai diplomaták igyekeznek a megfelelő szóhasználatra kötelezni külföldi országokat. A céluk, hogy a vuhani járványkezelést világszerte sikernek láttassák, ehhez nem haboznak Ausztrália ellen bojkottot hirdetni, és látványakciókkal magukhoz édesgetni más országokat. A műsorban még Törökország kap kiemelt szerepet, ahol a korona elleni védekezés jegyében sokan amnesztiát kaptak: piti bűnözők, miközben a politikai foglyok és bebörtönözött újságírók maradnak rács mögött.

(HVG)