A tüzet okozó léggömbök miatt lehet újabb háború a Közel-Keleten

2020. augusztus 18., 20:59

Szerző:

Háborúval fenyegette az izraeli államfő a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamászt kedden, az innen indított, gyújtószerkezetekkel megrakott léggömbök újbóli felbukkanása miatt. Ezek több dél-izraeli településen is tüzet okoztak.

"Ha háborút akarnak, megkaphatják. A Hamásznak tudnia kell, hogy ez nem játék" - jelentette ki Reuven Rivlin izraeli elnök a Gázai övezettel szomszédos izraeli területen tett látog

Reuven Rivlin izraeli elnök
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

atása során, és egyúttal köszönetet mondott a helyi tűzoltóknak a sikeres munkájukért.

 

A gyújtószerkezetek felbocsátása augusztusban kezdődött újra. Az eszközök becsapódásakor általában tűz keletkezik mezőgazdasági területeken, elpusztítva a termést. Megtorlásul Izrael határozatlan időre lezárta a gázai áruforgalmi átkelőhelyet Kerem Salomnál, az izraeli hadsereg (IDF) pedig múlt héten támadást intézett a Hamász állásai, katonai létesítményei és megfigyelő pontjai ellen. 

Eközben Gázából azt közölték, hogy kedden leállt az övezet egyetlen erőműve, miután Izrael leállította az üzemanyagszállítást.

A mintegy 2 milliós Gázának körülbelül napi 500 megawatt áramra lenne szüksége, de egy ideje már csak 200 megawatthoz tudott hozzájutni, ebből 120 Izraelből, 30 Egyiptomból érkezik, csak a maradékot nyerte a most leállt erőműből. 

A Gázai övezetben gyakori az áramhiány és az áramkimaradás, Izrael korábban már többször korlátozta az erőmű üzemanyag-ellátmányát, válaszul az innen indított támadásokra.

Izrael az 1967-es hatnapos háborút követően foglalta el Egyiptomtól a Gázai övezetet, de 2005-ben kivonult onnan, a terület határait azonban azóta is szigorúan ellenőrzi. Az utolsó nagyobb konfliktus a térséget irányító Hamásszal 2014-ben volt. Az azt követően egyiptomi közvetítéssel létrejött tűzszüneti megállapodás ellenére az erőszak időnként fellángol Izrael és a Hamász között.