Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Antiszemita férfi ölt meg két embert a hallei zsinagógánál, sisakkamerával élőben közvetítette a merényletét

2019. október 9. 21:30 - szerző: Ágoston Zoltán

Egy minden jel szerint antiszemita nézeteket valló 27 éves férfi, Stephen B. nyitott tüzet szerdán a hallei zsinagóga előtt, két embert ölve meg – írja a Der Spiegel. A német hírmagazin szerint a férfi katonai sisakot és kamerát viselt és egy videójáték-portálon 35 percen át élőben közvetítette a merényletet. Először be akart menni a zsinagógába, de ezt az épület biztonságijai megakadályozták, az utcán nyitott tüzet. – The root of all problems are the Jews (Minden probléma gyökerét is a zsidók jelentik) – mondta angolul, mielőtt támadott. Az utcán egy nőt lőtt le hátulról, aztán a kocsijával egy szendvicsbárhoz hajtott, ahol egy vendég férfival végzett. A Hallétól 30 kilométerre, Wiedersdorfnál tűzpárbajba kezdett a kivezényelt kommandósokkal, egy lopott taxival menekült tovább, de nekihajtott egy teherautónak, és elfogták. Korábbi hírek még arról szóltak, hogy két támadó ellen indítottak hajtóvadászatot.

A zsinagógában 70-80 hívő ünnepelte a zsidóság egyik nagy ünnepét, az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt.

Rita Katz, a SITE biztonságpolitikai elemző intézet igazgatója a Twitteren hívta fel a figyelmet, hogy Stephen B. merénylete mennyire hasonlít az új-zélandi Christchurch mecsetjei elleni márciusi támadásra. Szerinte eze már többről szól, mint hogy magányos terroristák hasonló indítékból elkezdenek merényleteket végrehajtani, és úgy látja, kezd kialakulni egy Iszlám Államhoz hasonló hálózat.