Kijárási tilalom, gyújtogatás és több haláleset volt Chile fővárosában, miután felemelték a metrójegy árát

2019. október 20., 09:31

Szerző:

Hárman meghaltak egy áruházban keletkezett tűzben, az üzletet vasárnapra virradóra fosztották ki a tüntetők Santiago de Chilében – közölték a helyi hatóságok.

Karla Rubilar, Santiago tartomány kormányzója elmondta, hogy ketten megégtek, egy harmadik embert pedig életveszélyes állapotban szállítottak kórházba, ahol belehalt sérüléseibe.

Alberto Espina chilei védelmi miniszter bejelentette, 1500 katonát vezényeltek az utcákra vasárnap hajnalban, hogy helyreállítsák a rendet. Velük együtt a hadsereg összesen csaknem tízezer tagja áll szolgálatban a fővárosi régióban.

Sebastián Pinera chilei elnök rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban, valamint Valparaisóban, Concepciónban és több településen.

Szombaton éjszakai kijárási tilalmat is elrendeltek a fővárosban és egyes külvárosaiban a zavargások miatt.

Az összecsapásokkal és gyújtogatással kísért súlyos rendbontás azokhoz a tüntetésekhez kapcsolódott, amelyeken a metrójegy árának felemelése ellen tiltakozott a lakosság.

Sebastian Pinera államfő pénteken már kihirdette a rendkívüli állapotot a város területére, és később azt is bejelentette, hogy felfüggesztik a drágítást, de a helyzet szombaton sem nyugodott le.

A rendkívüli állapot ideje alatt a városért felelős tábornok bejelentette, hogy elrendelte a kijárási tilalmat este 10 óra és reggel 7 között. Ez alatt csak külön hatósági engedéllyel szabad elhagyni a házakat.

Tüntetés Chilében
Fotó: MTI/AP/Esteban Felix

Chilében pénteken kezdődtek összecsapásokkal és gyújtogatásokkal kísért zavargások a metrójegy árának emelése ellen. Santiago de Chile metróhálózata 140 kilométer hosszú, és a legmodernebb Dél-Amerikában. Pinera jelezte, felfüggeszti a tömegközlekedésre vonatkozó népszerűtlen politikáját, és nyugalomra intette a lakosságot. Chile Latin-Amerika egyik leggazdagabb, de egyben legegyenlőtlenebb országa.