Pánik tört ki a tömegben, legalább 35 ember meghalt Iránban Kászim Szulejmáni temetésén

2020. január 7., 13:41

Szerző:

Pánik tört ki Iránban a hatalmas tömegben, miután elhalasztották Kászim Szulejmáni volt iráni kémfőnök temetését. A BBC szerint legalább 35 ember meghalt és legalább 48 megsérült. Az AP 190 sérültről írt.

A temetést kedden tartották volna Szulejmáni szülővárosában, Kermanban, de az utcák megteltek a gyászolókkal, a temetést a nagy tömeg miatt elhalasztották. Új időpontot egyelőre nem közöltek.

Hossein Salami, a Forradalmi Gárda vezérőrnagya a helyszínen azt mondta, hogy a mártír Szulejmáni most még erősebb, hogy már halott. Szulejmáni a második legbefolyásosabb vezetőnek számított Iránban, Hámenei ajatollah után.

Egy 18 éves diák azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek, hogy Szulejmáni nagyszerű ember volt, a halálát pedig meg kell bosszulni. A gyászolók az utcákon azt skandálták, hogy „halál Amerikára”, és „halál Trumpra”.

Washington múlt héten hajtott végre légicsapásokat az iraki fővárosban, Bagdadban Iránhoz köthető célpontok ellen. A támadásokat Donald Trump rendelte el. A légicsapásokban életét vesztette Szulejmáni és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője. A támadás és az iráni vezetők halála kiélezte a konfliktust Irán és az Egyesült Államok között.

Irán kemény bosszút ígért, a teheráni kormány két napja bejelentette, hogy Irán felmondja az atomalkut.