Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Már legalább két ember meghalt az Ausztráliában pusztító tűzben, és sokan eltűntek

2019. november 9. 08:51 - szerző: 168 Óra/MTI

Legkevesebb két újabb halálos áldozata van Ausztrália keleti részén a bozóttüzeknek, amelyek a legsúlyosabbak közé tartoznak az ország történetében – közölték szombaton a hatóságok.

– Az új-dél-walesi tűzoltók a Sydneytől 550 kilométerre északra lévő Glen Innes település mellett találták meg egy gépjárműben egy férfi összeégett holttestét. Ugyanott ki tudtak menteni egy nőt egy égő házból, de kórházba szállítása után ő is belehalt sérüléseibe

– közölte egy tűzoltó-parancsnok. A környéken több mint száz lakóház égett le, és hét embert eltűntként tartanak nyilván, tette hozzá.

Bozóttűz Ausztráliában
Fotó: MTI/EPA/AAP/Dan Himbrechts

Új-Dél-Walesben szombat reggel 72 bozóttűz volt aktív, ezek közül 18-at egyelőre nem tudtak megfékezni, és hat veszélyeztet lakott területet. A Sydneytől 330 kilométerre északra lévő Bobin kisváros megsemmisült a helyiek beszámolója szerint.

Az államban több százezer hektárnyi terület égett le. A tüzekben 35–40 ember sérült meg, közöttük 19 tűzoltó. Több mint ezer tűzoltó küzd a lángokkal. Rossz hír nekik, hogy az időjárás továbbra is száraz és szeles marad, a hőmérséklet 35 Celsius-fok körül van.

Az Új-Dél-Walestől északra lévő Queensland államban 36 tűz ég kontroll nélkül, és egy veszélyeztet lakott területet a helyi tűzoltók szerint. A fenyegetett Noosa település több mint 2000 lakosát kitelepítették.

Ausztráliában idén példátlanul korán és szokatlan hevességgel kezdődtek az első bozóttüzek, amelyek két hónapja pusztítanak a kontinensen. A tűzben már több száz koala is elpusztult.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK