Hajóval visznek Marseille partjaihoz 125 illegális bevándorlót

2020. szeptember 23. 18:13 - szerző: 168 Óra / MTI

A dél-franciaországi Marseille partjaihoz szállít 125, a Földközi-tengeren felvett illegális bevándorlót a Sea-Eye német civil szervezet Alan Kurdi nevű hajója, miután Olaszország, Málta és Németország sem vállalta, hogy befogadja őket - közölte az NGO szerdán.

A hajó legénysége szombaton 133 bevándorlót vett fel a fedélzetére a nemzetközi vizeken Líbia partjainál. Nyolc embert, köztük öt gyermeket kedden egészségi okok miatt partra kellett szállítani, őket átadták az olasz parti őrségnek.

A maradék 125 bevándorló esetében Málta "teljes mértékben elutasította" a segítségnyújtást, Olaszország pedig az illetékes német hatóságokhoz irányította a Sea-Eye-t, amelyek azonban eddig nem válaszoltak - írták a közleményben.

A német segélyszervezet emiatt úgy döntött, hogy a hajót a franciaországi Marseille-be irányítják, ahonnan korábban elindult, és ahova a legénységváltás és az új küldetésre való felkészülés miatt is vissza kellene térnie.

Gorden Isler, a Sea-Eye szóvivője mindazonáltal azt mondta: nem tudják, hogy a francia kormány hogyan fog reagálni a segítségkérésükre. "De hiszünk a francia nép támogatásában, és abban, hogy nem fogják hagyni, hogy az Alan Kurdi Marseille-nél vesztegeljen" - tette hozzá.

(MTI)