Gulyás Gergely: Mégis maradna a Fidesz az Európai Néppártban, együttműködne a zöldekkel és a liberálisokkal is

2019. június 4., 14:39

Szerző:

Mégis maradna a Fidesz az Európai Néppártban – mondta Gulyás Gergely, a párt alelnöke, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Die Weltnek. – Azt hiszem, jobb ott nekünk. Az Európai Néppárt számára is az a jobb, ha megtart minket – mondta a politikus aki kijelentette, hogy szerinte a következő ciklusban vannak olyan témák, amelyekben

együtt tudnak majd működni az EP-ben akár a zöldekkel és a liberálisokkal is.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy hogy a maradási szándéktól függetlenül továbbra sem támogatják, hogy Manfred Weber néppárti csúcsjelölt legyen az Európai Bizottság új elnöke. Egy másik alkalmas politikust kellene megnevezni, ő maga több ilyet lát. A Euronews viszont azt írja, hogy

ami az EP-frakcióvezetői posztot illeti, a Fidesz Manfred Weberre fog szavazni.

Az Európai Néppárt politikai közgyűlése Brüsszelben Orbán és Gulyás az Európai Néppárt közgyűlése után Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Fidesz néppárti tagságát márciusban felfüggesztették az Orbán-kormány EU-ellenes plakátkampánya miatt, Orbán Viktor pedig gyors egymásutánban május 2-án és május 6-án Budapesten fogadta Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a szélsőjobboldali Liga vezetőjét és Heinz-Christian Strachét, a 2017-es ibizai videója miatt megbukott korábbi osztrák alkancellárta szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt első emberét. 

Azután viszont,  hogy a május 26-i EP-választáson szélsőjobboldali áttörés, a Fidesz rájött, hogy mégis jó lenne maradni az Európai Néppártban, az Európai Parlament legnagyobb, a 13 fideszes EP-képviselővel együtt 179 tagú frakciójában. Ennek a jele volt a múlt héten a közigazgatási bíróságokról szóló törvény elhalasztása is.

Egyébként az a Gulyás Gergely adta a fent idézett interjút a Die Weltnek, aki március 20-án még azt mondta, a Fidesz azonnal elhagyja az Európai Néppártot, ha felfüggesztik a tagságát.