Miközben Gruevszki továbbra is Budapest vendégszeretét élvezi, a volt macedón kormányfőt minden tisztségétől megfosztotta pártja

2020. július 23., 08:11

Szerző:

Elvette a tiszteletbeli elnöki címet Nikola Gruevszkitől saját észak-macedóniai pártja, a VMRO DPMNE

- írja a BalkanInsigt szemléje alapján a 444.hu. A lap szerint a lépés része a legutóbbi választásokat szűken elveszítő párt imázsváltásának. A pártot ugyanis egyre több kritika érte - belülről és kívülről is - az utóbbi években, amiért még mindig szoros kapcsolatokat ápol a korrupció miatt elítélt politikussal.

A bírósági felelősségre vonás elől elmenekülő ex-miniszterelnökkel való szimbolikus szakítást belső reformok is kísérik a pártban. A vezetőség, élükön Gruevszki utóda, Hrisztijan Mickoszki, „demokratizálná” a párton belüli döntéshozatalt, és elősegítené a hatalom nagyobb mértékű megosztását. A pártelnöki tisztséget, amit korábban Gruevszki is betöltött, mostantól három ciklusra korlátozzák.

A portál megjegyzi, Nikola Gruevszki 2003 és 2017 között volt a VMRO DPMNE párt elnöke. A hatalom központosításával és autoriter vezetői stílussal ebben a tisztségében, és 2006 és 2016 között miniszterelnöki tisztségében is bőven vádolták. 

A volt miniszterelnöknek 2016-ban kellett távoznia posztjáról, majd két év börtönt kapott korrupció miatt. Ezt azonban

nem kellett leülnie, mert a magyar diplomácia segítségével kimenekítették és Magyarországon - rekordgyorsan - menedékjogot kapott.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.