Greta Thunberg megtiszteltetésnek érzi, hogy szerepelhet a magyar "közszolgálati média" cenzúralistáján

2020. március 3., 10:26

Szerző:

A klímaváltozás elleni küzdelmével világhírűvé vált svéd tinédzser, a Time magazin által az Év Emberévé választott Greta Thunberg a Twitteren reagált a Politico cikkére, amely arról írt, hogy más témák mellett az aktivista tevékenységét csak előzetes, magasabb szintű hozzájárulás után dolgozhatják fel híranyagként a közmédia munkatársai. Greta Thunberg erre így reagált:

„Ilyen listáknak nem lenne szabad létezniük. De mivel vannak ilyenek, megtiszteltetés rajtuk szerepelni. A sajtószabadság nem alku tárgya.”

 

A Politico által megszerzett belső levelezés szerint egyébként Thunberg mellett más témákról sem lehetett felsőbb utasítások nélkül beszámolni, azt azonban a médiamunkások nem tudták, hogy lényegében kitől erednek ezek az utasítások. A svéd klímaaktvista egyébként azért került fel a magyar cenzúralistára, mert a Fidesz és az Orbán-kormány kommunikációs stratégiája szerint a nemzetközi környeztvédő mozgalmak valójában baloldali, illetve Soros Györgyhöz köthető mozgalmak. Korábban még a klímaváltozást sem nagyon kezelte tényként a kormány, ám amióta Orbán meghirdette a "zöld fordulatot", már nem beszélnek "klímahisztiről".

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.