Alig hat napot élt szegény, meghalt a gorilla-csecsemő

2020. szeptember 11. 11:39 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

Alig egy héttel a születése után, hatnaposan kimúlt egy gorillacsecsemő a New Orleans-i állatkertben, a faj a súlyosan veszélyeztetettek közé tartozik.

A nyugati síkvidéki gorillabébi (Gorilla gorilla gorilla) szülétését csak múlt hét pénteken ünnepeltük, szerdán pedig már gyászolnunk kell - mondta Katie Smith, az állatkert szóvivője csütörtökön.

A halál okát még nem tudják, de az állatkert vezetői szerint elképzelhető, hogy Tumaninak, a 13 éves anyaállatnak nem képződött elég teje.

"A gorillák születése kockázatokkal teli, és sajnos az sem ritka, hogy egy először ellő nőstény elveszíti a kicsinyét" - idézte az állatkert közleménye Robert MacLeant, az Audubont állatkert vezető állatorvosát. A boncolás eredményét hetek múlva kapják meg.

Eleinte úgy tűnt, a csecsemő jól van, a gondozók távolról figyelték őket, nehogy megzavarják az anya-kölyök párost. Szerda este azonban a kölyök gyengének és fásultnak tűnt, ezért állatorvoshoz vitték, aki azonban már nem tudta megmenteni - áll a közleményben.

A csecsemő a hetedik nyugati síkvidéki gorilla volt idén, amelyik az Állatkertek és Akváriumok Szövetsége nevű világszervezet valamelyik intézményében világra jött - írta emailjében Rob Vernon szóvivő.

A Közép-Afrikában honos fajt 2007-ben nyilvánították súlyosan veszélyeztetetté élőhelyük zsugorodása, az ebola pusztítása és az orvvadászat miatt.