Gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított vizsgálatot a párizsi ügyészség, a terrortámadást és a gyújtogatást kizárták

2019. április 16., 11:58

Szerző:

Gondatlanságból elkövetett károkozás miatt indított vizsgálatot a párizsi ügyészség miatt a Notre-Dame katedrálisban pusztító tűz ügyében. A tűzoltóság  kedd reggel jelentette be, hogy sikerült teljesen megfékezni a lángokat. 

Azt, hogy terrortámadás vagy gyújtogatás történt, a párizsi ügyészség már kedd este kizárta. Valószínű, hogy a tűz a tetőszerkezeten zajló építési munkálatokon ütötte fel a fejét.

Laurent Nunez francia belügyi államtitkár a BFM francia tévécsatornának elmondta: a következő napok legnagyobb kérdése, hogy mennyire tart ki az épület szerkezete. A helyzetről szakértők és építészek tanácskoznak, a tűzoltók az ő javaslataik alapján folytatják tovább munkájukat.

Notre Dame A Notre Dame székesegyház belseje, miután leégett a tetőszerkezete
Fotó: Philippe Wojazer

Patrick Chauvet, a Notre-Dame igazgatója elmondta, hogy a lángok nem érték el a katedrális kincstárát, és az egyik legfontosabb ereklyét, Jézus Krisztus töviskoronáját is sikerült kimenteni az égő épületből. Franck Riester francia kulturális miniszter szerint a relikviákat a párizsi városházán helyezték el. Minden tűzvédelmi óvintézkedést megtettek, volt egy alkalmazott, aki naponta háromszor ellenőrizte a tetőszerkezetet a tűz elkerülése érdekében. Úgy gondolom, hogy nem tehettünk volna többet Természetesen mindig adódhatnak esetek, amelyeket nem láthatunk előre. Meg kell vizsgálni, mi történt – mondta az igazgató.

A francia főváros tűzoltóságának szóvivője, Gabriel Plus kora reggel még azt mondta, mintegy száz tűzoltó továbbra is bevetésben van, küzdenek azért, hogy a lángok ne csapjanak fel újra. Később már arról számoltak be, hogy teljesen eloltották a tüzet. A hivatalos közlések szerint három ember sérült meg könnyebben a tűzben, két rendőr és egy tűzoltó. 

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.