Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Olasz miniszterelnök: Kérdezzék meg Orbán Viktort, miért nem követte Matteo Salvinit, és lépett ki az Európai Néppártból!

2019. szeptember 21. 14:47 - szerző: MTI

A visegrádi országok migrációs politikáját bírálta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szombaton Rómában,  a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párttalálkozóján, amelyen délután Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólal. Giuseppe Conte egy órás felszólalásának elején rögtön a migráció kérdéséről beszélt. Kijelentette Olaszország ritkán kapott támogatást a visegrádi országoktól. Úgy vélte, ez azzal magyarázható, hogy a visegrádi országok nacionalista iránya nagyon zárt, már-már az elszigetelődést súrolja. – Ez az út pedig a gyakorlatban nem járható, mivel ha akarjuk, ha nem, ma már integrált politikai, gazdasági, kulturális rendszerben élünk Európában - hangoztatta az olasz miniszterelnök.

Olasz kormányalakítás Giuseppe Conte
Fotó: MTI/EPA

A szavait kezdetben bekiabálásokkal kísérő közönségnek Giuseppe Conte azt mondta, kérdezzék meg Orbán Viktort, miért nem követte Matteo Salvinit, a Liga olasz jobboldali párt vezetőjét, és miért nem lépett ki az Európai Néppártból. Hozzátette, Jaroslaw Kacynskinek, a lengyel Jog és Igazságosság párt vezetőjének is feltehetik ugyanezt a kérdést, hogy miért nem követte Európában Matteo Salvinit. – A Liga elszigetelte magát, nála is jobboldalibb erők hagyták magára a visegrádi országokból– - jelentette ki a római miniszterelnök.

Giuseppe Conte visszautasította azokat a közönség soraiból  is elhangzó vádakat, miszerint elárulta és eladta Olaszországot Angela Merkelnek és Macronnak. Kijelentette, hogy mindig is Olaszország érdekeit képviselte, és olasz miniszterelnökként figyelembe kell vennie, hogy Európa jelenleg kész megérteni az olaszországi igényeket és segíteni a migrációs megoldásban. Arra utalt, hogy az Európai Bizottság, valamint Franciaország és Németország közös megállapodásra készül Olaszországgal a földközi-tengeri útvonalon az olaszországi partokra érkezők szétosztásában. Kifejtette, az érkező migránsoknak az EU 28 tagállama közötti szétosztása egyrészt csökkenti az egyes országokra nehezedő terhet. Másrészt - tette hozzá - a szétosztásnak minden tagállamot érintenie kell, mivel ha Európában vagy, elfogadod a jót és a rosszat is!. A közönség tiltakozására Conte hangoztatta, hogy Olaszországba se mehet be akárki.

Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes határszemlén Röszkénél 2019. május 2-án
Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Giuseppe Conte leszögezte, hogy hiába vezeti az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közös kormányát, nem számít baloldali kormányfőnek. Hangsúlyozta, hogy soha egyetlen pártnak sem volt a tagja. Kijelentette, hogy magát kereszténynek és demokratának tartja.

Az olasz miniszterelnöknek Bruno Vespa ismert olasz politikai újságíró tett fel kérdéseket.

Giuseppe Conte a FdI római párttalálkozóján vett részt, ahova még a szeptember eleji olasz kormányváltás előtt kapott meghívót. Az Atreju nevű jobboldali politikai találkozó szombat délutáni szekciójába Orbán Viktor magyar miniszterelnök kapott meghívást.