Pert nyert a nacionalista román polgármester, aki élő adásban a lovak nyelvének nevezte a magyart

2020. május 25., 15:00

Szerző:

Az első fokon eljáró Kolozsvári Táblabíróság eltörölte azt a bírságot, amelyet Gheorghe Funarra, Kolozsvár korábbi szélsőségesen nacionalista polgármesterére róttak ki azért, mert egy 2014-es televíziós vitában a lovak nyelvének nevezte a magyart – közölte a Krónika című erdélyi napilap beszámolója nyomán az MTI.

Gheorghe Funar
Fotó: Youtube

Funar hat éve a román közszolgálati televízió egyik választási műsorában szerepelt meghívottként Tánczos Barnával, az RMDSZ szenátorával együtt. Miután Tánczos románul és magyarul is köszöntötte a nézőket, Funar arra kérte a műsorvezetőt, utasítsa rendre a szenátort.

„Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (...), és

ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román.

Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul. Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem" - jelentette ki Gheorghe Funar az élő adásban.

A politikust Tánczos Barna panasza nyomán a román Országos Diszkriminációellenes Tanács 2000 lejes (kb. 150 ezer forintra ) büntetés befizetésére kötelezte, de Funar megtámadta a bíróságon a döntést, s ötévi pereskedés után a kolozsvári táblabíróság a javára döntve arra kötelezte az alpereseket, hogy fizessék ki a 300 lejes perköltségét.