Gdanski hajógyár – Lenin nevével

Visszatették a gdanski hajógyár kapujára Lenin nevét. A gdanski kormányzópárti polgármester, Pawel Adamowicz döntött arról, hogy a régi formájában helyre kell állítani a gyár kapuját, a döntés ellen az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselői és a hajógyári Szolidaritás tagjai is tiltakoztak.

2012. május 16., 09:52

A hét végén, vasárnap éjjel kezdték el az eredeti kapu helyreállítását, így felkerült a „Stocznia Gdanska imienia Lenina„, azaz a „Lenin nevét viselő Gdanski Hajógyár” felirat. Kifüggesztettek olyan ismert szlogeneket is, amelyeket a világ 1980 augusztusában láthatott: „Minden üzem proletárjai, egyesüljetek!”, vagy „Köszönjük a jó munkát!”, de a sztrájkolók akkori követelései is láthatóak. Az új kaput szürkére festették, hiszen ilyen volt a színe 1980-ban is (az újabb sötétkék volt).

Az állandóra rekonstruált kaput Andrzej Wajda filmjéhez is fel fogják használni, amelyet éppen most forgat a legendás Szolidaritás vezetőről, Lech Walesáról – a stáb a hónap végéig dolgozik a lengyel tengerparti városban.

A 2. számú kapu történelmi formában való visszaállítása ellen a PiS képviselői nemcsak felszólaltak, de azonnal értesítették az ügyészséget is: gyanújuk szerint Gdansk városának polgármestere bűncselekményt követett el ezzel a tettével, mert szerintük ez a jogszabályok által tiltott kommunista ideológia propagálása.

A tengerparti ügyészség azonban a sarkára állt és megtagadta a nyomozás megindítását. Véleményük szerint ugyanis a „Lenin nevű” felirat „nem jelent tiltott cselekedetet”, és a kapu történelmi kinézetének visszaállítása nevelési célokat is szolgálhat.

A gyári Szolidaritás tagjai egyenesen aláírások gyűjtését kezdeményezték, már akkor, amikor felvetődött, hogy visszaállítják az eredeti bejáratot. Úgy gondolják, népszavazásnak kell eldönteni, hogy a polgármester Adamowiczot visszahívják funkciójából.

Pawel Adamowicz blogjában így kommentálta döntését: „Ez mindenekelőtt szimbólum. Mindannyiunknak el kell gondolkoznunk azon, különösen azoknak, akik a kommunizmus bukása után születtek, milyen gigantikus történelmi fintor volt ez a hatalmas sztrájk. Bemutatni, hogy a bűnös ideológia bukása, amelyet Vlagyimir Iljics Lenin alkotott, éppen az ő nevét viselő gyárban kezdődött. Mert Lenin alkotta meg a létező kommunizmust, és a Lenin nevét viselő Gdanski Hajógyár munkásai döntötték meg ezt a kommunizmust!” – írta Gdansk vezetője.

A kapu újjáépítése csaknem 70 ezer zlotyba került (kb. 5 millió Ft), és a rekonstrukció során az is kiderült, hogy az a kapu, amelyen ma a régi gyár területére be lehet lépni, nem azonos azzal, amelyet a képekről, filmekből ismerhetünk – azt ugyanis 1981 decemberében, a hadiállapot bevezetése után a tankok lerombolták. Annak helyén építettek később egy bejáratot, amely máig kitartott.