Gattyán Györgynek sikerült, ami Orbán Viktornak régóta nem

2019. február 8., 10:34

Szerző:

Világgazdaság hívja fel a figyelmet Gattyán György Instagram-posztjára, amelynek a tanúsága szerint Magyarország negyedik leggazdagabb embere újra meghívták az amerikai nemzeti imareggelire, a National Prayer Breakfast néven a Fehér Házban tartott eseményre. 

Gattyán Györgyöt a képen a világsikert jelentő magyar találmány, a Teqball két alapítója, Huszár Viktor Dénesl és Borsányi Gábor, illetve a feleségükkel társaságában lehet látni, azon pedig már a hvg.hu kajánkodik, hogy Gattyán György újra elért valamit, amire Orbán Viktor egyelőre csak álmodik, vagyis azt, hogy meghívták a Fehér Házba. Ezt a magyar miniszterelnöknek annak ellenére nem sikerült elérnie, hogy 2016-ban a vezető európai politikusok közül az elsőként biztosította támogatásáról az akkor még csak elnökjelölt Donald Trumpot.

A nemzeti imareggeli amerikai ötlet, egy Douglas Evans Coe nevű tiszteletes és Dwight D. Eisenhower néhai elnök találta ki 1953-ban, és eredetileg az volt a célja, hogy fórumot kínáljon betemetni a demokraták és közötti politikai árkokat. Vallási színezetét már rég elveszítette, és arról szól, hogy több helyszínen informális diplomáciai és gazdasági találkozókat tartanak.  Orbán Viktort utoljára három éve hívták meg a Fehér Házba, 2016. március 31-én Barack Obama akkori amerikai elnök meghívására vett részt a nukleáris biztonságról szóló csúcstalálkozó küldöttségvezetőinek a tiszteletére rendezett díszvacsorán.

A Napi 2018-as listája szerint Gattyán György 240 milliárd forinttal volt Magyarország leggazdagabb embere Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc és a néhai Demján Sándor mögött. Ő a felnőtt tartalomszolgáltató, a LiveJasmin alapítója, Magyarország legnagyobb adófizetője, az  informatikai és internetes szolgáltatásokat nyújtó Docler Holding tulajdonosaként vett részt a nemzeti imareggelin. Cége 2017-ben a Kúrián is megnyerte azt a pert, amelyet a MAV indított ellene adócsalás miatt.

Ami a nemzeti imareggelit illeti, azt Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter Magyarországon is meghonosította, olyannyira, hogy tavaly decemberben iskolásokat is berángatták rá az Országházba.