Meggyilkoltak egy fülöp-szigeteki polgármestert, aki szerepelt az elnök feketelistáján

2019. október 25. 17:54 - szerző: MTI

Megöltek pénteken egy Fülöp-szigeteki polgármestert, aki szerepelt Rodrigo Duterte elnök drogügyletekkel gyanúsított tisztségviselőket felsoroló listáján. Az ismeretlen fegyveresek által elkövetett merénylet a legutóbbi a kiemelt célpontok ellen elkövetett gyilkosságok sorában, amelyeket az elnök drogellenes háborújában követtek el.

David Navarro a déli Mindanao sziget egyik településének polgármestere volt. Csütörtökön letartóztatták, mert a vádak szerint megtámadott egy masszőrt Cebu városában. Éppen rendőrségi kísérettel szállították a város ügyészi hivatalába, mikor őt és kísérőit a támadás érte.

Szerepelt a Fülöp-szigeteki elnök „narkópolitikusokról” írt frissített listáján, amelyet márciusban, még a májusi időközi választások előtt hoztak nyilvánosságra. Rodrigo Duterte drogellenes háborújában az utóbbi években legalább 6700 embert lőttek agyon a hatóságok, a rendőrség szerint olyan drogkereskedőket, akik ellenszegültek a rendőri fellépésnek. Jogvédő csoportok szerint azonban több ezer kábítószer-használó is meghalt tisztázatlan körülmények között. A rendőrséget azzal vádolják, hogy előzetes vizsgálat nélkül ölt meg sok embert, akikről csak gyanították, hogy közük volt a kábítószer-kereskedelemhez.

Október 14-én a Fülöp-szigeteki rendőrfőnök alig egy hónappal nyugdíjba vonulása előtt lemondásra kényszerült, mert gyanúba keveredett, hogy "újrahasznosítja" a forgalomból kivont, lefoglalt drogokat, ami viszont a kormányzat kábítószer-ellenes politikájának megtorpedózását jelentette volna.