Francis Fukuyama: Orbán Viktornak sok gondja van az illiberális demokráciájával

2019. április 15. 12:46 - szerző: 168 Óra

- Nem hiszem, hogy az emberek egyhamar (globálisan) átvennének egy kínai modellt. Orbán Viktornak pedig elég sok gondja akad az általa kialakított, illiberális rendszerével - mondta a világhírű filozófus,  Francis Fukuyama  az El Paísnak adott interjúban. 

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A filozófus  azt mondja, nem lepte meg, hogy Lengyelország és Magyarország eltávolodik a demokráciától, az viszont igen, hogy az Egyesült Államok megválasztotta Donald Trumpot. - Meglepett a populizmus térnyerése konszolidált, demokratikus államokban - mondta a lapnak Fukuyama.

Az El País munkatársa emlékeztette a politológust, hogy harminc évvel ezelőtt két kockázatot említett, a nacionalizmust és a vallási szembenállásokat. Fukuyama ezt fenntartja, és hozzáteszi, ami most a leginkább meglepi, az Egyesült Államok helyzete mellett a Brexit.

- Mivel liberális vagyok, úgy vélem, a bevándorlás jó a társadalmaknak - mondta az égető kérdésről, amihez hozzátette, az ellenőrzött bevándorlásról beszél, amiből szerinte előnye származhat az EU-nak.