Forradalmi hangulat Venezuelában, az Egyesült Államok az ellenzék vezetőjét ismerte el elnöknek

2019. január 24., 12:56

Szerző:

Puccskísérlettel vádolta meg az Egyesült Államokat Nicolas Maduroi venezuelai elnök azután, hogy az Egyesült Államok hivatalosan az ellenzék vezetőjét, Juan Guaidót, az ellenzéki többségű parlament elnököt ismerte el a dél-amerikai ország államfőjének.  Guaidó szerdán a Caracasban tartott ellenzéki tüntetésen tette le az önjelölt ideiglenes államfői esküjét, ami után a Donald Trump vezette elnöki adminisztráció, illetve Kanada, Brazília, Argentína, Chile, Kolumbia, Costa Rica, Ecuador, Paraguay és Peru vezetése is őt ismerte el Venezuela legitim vezetőjének. 

Caracasban szerdán több tízezer ember vonult utcára azután, két városi negyedben erőszakba torkolló megmozdulásokat tartottak, a nemzeti gárda pedig tiltakozásul az ellen, és kiderült, hogy a hadsereg elfojtotta a nemzeti gárda lázadását. – Venezuelaiak vagyunk, szabadságot akarunk! – hangzott a fő követelésük. Guaidó az eskütételkor diktátornak és zsarnoknak nevezte Madurót, akinek a vezetésével Venezuelán kezd úrrá lenni a gazdasági és társadalmi káosz. Az Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint Venezuelára 2019-ben tízmilliószoros infláció vár, az ENSZ pedig úgy becsüli, hogy 2014 óta hárommillió ember menekült el a dél-amerikai országból.

Juan Guaido
Fotó: MTIEPA/Miguel Gutierrez

Az ellenzéki tiltakozáshullám még január 11-én, Maduro második elnöki beiktatásakor kezdődött, az államfőt ugyanis sokan azzal vádolják, hogy csalással szerezte meg a győzelmet a tavalyi választásokon. Ő szerdán egy kisebb caracasi kormánypárti tüntetésen állt a nyilvánosság elé, bejelentve, hogy megszakítja a diplomácia kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát adott az amerikai diplomatáknak a dél-amerikai ország elhagyására. Ez az Egyesült Államokat nem érdekli túlságosan, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter legalábbis jelezte, hogy maradnak, a State Department pedig felveszi a kapcsolatot a Guaidó-kormánnyal. Az Egyesült Államok megfelelő válasszal fog élni, és felelősségre von mindenkit, aki veszélyezteti a nagykövetsége biztonságát – figyelmeztetett a tárcavezető. 

Az elnöki legitimitás kérdése élesen megosztja a világot. Amíg ugyanis az amerikaiak Guaidót ismerik el elnöknek, Oroszország és Törökország Madurót biztosította a támogatásáról. 

Guaidó egyébként úgy nyilvánította magát elnöknek, hogy mindössze hat nappal ezelőtt nevezték ki a Venezuela egyedüli demokratikusan működő intézményének tekintett nemzetgyűlés élére. A 35 éves politikus az ellenzéki Voluntad Popular vezetője, a néhai elnök, a Hugo Chávez politikája elleni 2007-es diáktüntetéseken tűnt fel, mentora az a Leopoldo Lopez, aki 2014 óta házi őrizetben él, és el van tiltva a politikai tisztségek viselésétől. A hat nap alatt, amelyet Guaidó a nemzetgyűlés elnökeként töltött, gyorsan elfajult a helyzet. A legfelsőbb bíróság hétfőn illegitimnek nyilvánította a nemzetgyűlést, utána viszont a nemzetgyűlésben benyújtottak egy javaslatot, amelynek az értelmében civil személy és katona, aki lázad Maduro ellen.

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.