Fontos nyomon indul el a brit rendőrség a 11 éve eltűnt kislány, Madeleine McCann ügyében

2018. március 27., 12:16

Szerző:

Nagy összegű, 150 000 fontos állami támogatást kapott a londoni Metropolitan rendőrség, hogy tovább folytathassa a 11 éve Portugáliában eltűnt kislány, Madeleine McCann utáni kutatást. Arról a The Guardian írt először, hogy egy ekkora összeget kért pár hónappal ezelőtt a hatóság, amit a Daily Mail szerint most meg is kapott. Eddig körülbelül összesen 11 millió fontot költöttek a nyomozásra.

2007-ben, az akkor négy éves Madeleine szüleivel nyaralt Praia da Luzban. Kate és Gerry McCann azt mondták a rendőrségnek, hogy az apartmanuk földszinti szobájában hagyták a gyereket két éves ikertestvéreivel, míg elmentek a barátaikkal egy étterembe vacsorázni. Állításuk szerint felváltva ellenőrizték a gyerekeket, mivel az étterem nem volt messze a szállástól. Az apa, Gerry 21 órakor még mindhárom gyereket ott találta, de mire 22 óra fele az anya ment megnézni őket, Madeleine nem volt sehol, a rendőrség pedig arra utaló nyomokat talált, hogy a kislányt elrabolták, egyes információk szerint a helyszínen megölték.

PORTUGAL MISSING GIRL Madeleine McCann
Fotó: Facebook

A McCann családdal együtt nyaraló házaspárok egyik tagja, Jane Tanner a nyomozás elején azt állította, hogy amikor ő ment ellenőrizni saját gyerekeit, látott egy fehér bőrű, sötét hajú férfit, amint egy kislányt visz az ölében. Ez az információ végül nem szolgált további nyomokkal, ahogyan az a leírás sem, amit egy másik ott nyaraló brit házaspár adott egy másik férfiról, akinél szintén egy szőke kislányt láttak.

A brit hatóságok többször kritizálták a portugál rendőrség munkáját, felületesnek nevezve azt. Azt állították, hogy a kulcsfontosságú első órákban több hibát is vétettek. Például nem adtak részletes leírást a határrendészetnek Madeleineről és a rendőrök nem mentek házról házra ellenőrizni, ahogy egy eltűnt gyerek esetén szokás. Az útkezelő cég szerint szerint tőlük sem kértek információt, és rendőrségi útakadályokat, ellenőrzőpontokat csak másnap délelőtt 10 órakor állítottak fel. A bűntény helyszínét nem biztosították (legalább 20 ember járkálta össze, mire lezárták) és nem minden nyaralót kérdeztek ki, voltak akik később a brit rendőrségen jelentkeztek, hogy beszámoljanak arról, hol voltak, mit láttak. Egyesek azt mondták, többen összegyűltek az apartman előtt is, összejárkálva az ablak alatti részt, aminél szintén lehettek nyomok. Egy turista azt is látta, hogy egy helyszínelő kesztyű nélkül dolgozott az ablakpárkányon.

A portugál rendőrök a szülőkre gyanakodtak főként a kislány eltűnését követő médiacirkusz, a folyamatos szereplésük, excentrikus viselkedésük miatt, és azért, mert szerintük ellentmondásos vallomásokat tettek. Úgy vélték, hogy a velük nyaraló házaspárok vallomása is zavaros volt, Tanner pedig csak kitalálta a kislányt ölben cipelő férfit. Azt gondolták, szoros kapcsolat van az akkor az étteremben együtt vacsorázó hét ember között, akik összebeszéltek, hogy fedezzék a szerintük valószínűleg balesetben elhunyt kislány szüleit. A legfőbb ügyész  Fernando José Pinto Monteiro végül 2008-ban mégis úgy döntött, hogy a rendőrség gyanúsítottjai közül egyeteln személy ellen sincs elég bizonyíték a vádemeléshez, így az ügyet lezárták.

A britek saját nyomozást indítottak Operation Grange néven, amely többször is reménnyel kecsegtetett. Eddig közel 600 embert hallgattak ki, sokan jelentették, hogy látták a lányt nem csak Portugáliában de Marokkóban, Paraguayban, Németországban, Új-Zélandon, Brazíliában és Indiában is. Végül egyik nyom sem bizonyult forrónak, a mostani vizsgálati vonal – amiről nem árulnak el részleteket – lehet, hogy az utolsó lesz a rendőrség szerint.

Gerry McCann még 2008-ban mondta a Vanity Fair magazinnak, hogy kénytelenek voltak marketingelni lányuk eltűnését, hogy ne tűnjön el a köztudatból. Ehhez pedig az évek során több, híres sajtós szakembert is felfogadott a család.