Folytatja az orbáni utat a lengyel kormány, készülve a választásokra

2019. június 30., 09:51

Szerző:

A lengyel közmédia és az alkotmánybíróság elfoglalása után folytatná az orbáni lépéseket a lengyel Jog és Igazság Pártja (PiS), az újabb intézkedéseket pedig a választások előtt tervezik – írja a hvg.hu. A magyar rezsiharchoz hasonlóan intézkedések mellett egy további kulcsfontosságú területen terjeszkednének:

  • "mérsékelnék a külföldi befolyást" a sajtóban, lengyel tulajdonosi kört szeretnének;
  • csökkentik az adókat;
  • növelik a szociális juttatásokat.

A jelenleg magánkézben lévő sajtótermékek lengyelesítése rendkívül hasonló, ahogy Magyarországon a Fidesz "magyarosította" a sajtót, ami országos és vidéki sajtótermékek fideszes kézbe való átjátszását, állami hiteleken való megvásárlását jelentette, létrehozva nagyjából 500 médiumot tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítványt.

Parlamenti vita a szejmbenJaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője a legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslat vitáján a lengyel parlament alsóházában, a szejmben Varsóban 2017. július 20-án.
Fotó: MTI/EPA

Magára valamit is adó állam és nemzet nem engedheti meg, hogy a médiája külföldi kezekben legyen, ezért ha a kormányzó Jog és Igazságosság párt nyer a választásokon, megkezdi a sajtó „repolonizációját”

– jelentette ki a múlt héten egy konferencián Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes. A lengyel kormány rendre csatának állítja be a német és amerikai tulajdonú médiumokkal folytatott kommunikációját, azonban a leginkább az egyébként lengyel kézben lévő liberális szemléletű Gazeta Wyborcza – ez az Szolidaritás lapjaként indult – okoz a PiS-nek kellemetlenséget.

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.