Fölényesen nyerte az ukrán elnökválasztás első fordulóját Volodmir Zelenszkij humorista

2019. április 1., 07:45

Szerző:

Az exit poll-felmérések eredménye szerint Volodmir Zelenszkij humorista és Petro Porosenko jelenlegi államfő jut be az ukrajnai elnökválasztás második fordulójába. Julija Timosenko pártja máris jelezte, hogy nem ismeri el az eredményt.

A vasárnap esti urnazárás után közzétett felmérések egyöntetűen azt mutatják, hogy a legtöbben Zelenszkijre szavaztak.  A nemzeti exit poll szerint a választók 30,4 százaléka támogatta őt, míg Porosenko a szavazatok 17,8 százalékát szerezte meg. A harmadik helyen Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje végzett 14,2 százalékos eredménnyel. Ezt a felmérést három kutatóintézet, a Demokratikus Kezdeményezések, a KMISZ és a Razumkov központ közösen végezte, és ugyanezt a sorrendet állapította meg minimális százalékpontnyi eltérésekkel az 1+1 televízió, illetve a 112.Ukrajina és a NewsONE televíziócsatorna, valamint a Szocisz közvélemény-kutató központ felmérése is. Hétfő reggel az UNIAN hírügynökség negyven százalékos feldolgozottság alapján arról adott hírt, hogy Zelenszkij csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint Porosenko, a voksok 30,2 százalékát gyűjtötte össze,a jelenlegi elnök megállt 16,7 százaléknál.

Ukrán elnökválasztás Volodimir Zelenszkij
Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko

Timosenko stábja rögtön közzétette a Twitteren, hogy nem ismerik el az exit poll-eredményeket. Szerintük ezeket a felméréseket manipulálták. Szerhij Szoboljev a párt képviselője közölte, hogy számításaik szerint Zelenszkij 27 százalékot szerzett, Timosenko 20,9, Porosenko pedig csak 17,5 százalékot. Timosenko az Ukrajisza Pravda hírportál szerint újságírók előtt kijelentette, hogy pártja saját exit poll-felmérést végzett. Arra szólította fel stábjét, hogy ne essen szét, ne figyeljen a „megvásárolt” exit pollokra, hanem éjfélig juttassák el a jegyzőkönyvek másolatait a választókerületekből a pártközpontba, ahol megkezdik a párhuzamos szavazatszámlálást.

Ukrán elnökválasztás Julija Timosenko
Fotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

 

Ami Zelenszkijt illeti, ő „nép szolgájaként” nevű párt jelöltjeként indult a megméretésen, ez a neve ugyanis a pártnak, amely elnökké jelölte. És ez a címe egy tévésorozatnak is, amelyben ő játssza a főszereplő fiatal történelemtanárt, aki a filmben szinte véletlenül megnyeri az elnökválasztást. Úgy csöppen a politikába a forgatókönyv szerint, hogy egyik diákja telefonra veszi az óráján elhangzott kifakadását, amely elkezd terjedni az interneten, és a folyamat megállíthatatlanul viszi a tanárt a hatalom csúcsára.

Az ukrán elnökválasztás hátteréről – így arról, hogy az ukránoknak elegük lett a hatalom csúcsain lökdösődő, évtizedek óta ismeret figurákból – ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az exit poll ismeretében Porosenko a fiatal választókhoz intézett üzent, azt állítva, „meghallotta őket”, és most azt kéri, hallják meg őt is. – Készen állok mély és lényegre törő párbeszédre azokkal, akiket nem tudtam meggyőzni az első fordulóban. Most a harminc évesnél fiatalabbakhoz szeretnék fordulni. Önök látják a változásokat az országban, de szeretnék, ha ezek mélyebbek lennének és gyorsabban mennének végbe. Teljesen osztom ezt a vágyat. Ahhoz, hogy a változások minőségiek legyenek, egyesülnünk kell, és hogy ezt elérjük, nem vesztegethetjük az időnk. Teljes mértékben értem elégedetlenségük okát, meghallottam Önöket, és most kérem, hogy engem is halljanak meg –  idézte az Ukrajiszka Pravda a regnáló államfőt. Szerinte minden, amit az elmúlt öt évben tett a vezetés, azt végső soron a fiatalokért, Ukrajna jövőjéért tette. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy minden, amit elértek az öt év alatt elveszíthető, elég ehhez hibázni a második fordulóban. Emlékeztetett arra, hogy éjfél után április 1-je lesz: – Nevetünk egyet és ennyi elég. Április 2-tól pedig határozottan haladunk előre – tette hozzá, Ihor Kolomojszkij oligarcha „bábjaként aposztrofálva az előtte végző riválisát.

Zelenszkij kampánystábjánál ünnepi hangulat uralkodott. A komikus köszönetet mondott mindenkinek, aki nem poénból szavazott, utalva ellenfelei vádjára, miszerint sokan csak viccből szavaznak rá. – Minden szuper, de ez csak az első lépés a nagy győzelemhez – mondta.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.