Fölényesen győztek a toryk, jön a Brexit, de jöhet a skót függetlenségi népszavazás is

A brit Konzervatív Párt a jelek szerint többséget szerzett a nagy-britanniai parlamenti választáson.

2019. december 13., 10:15

Szerző:

Az urnazárás után közzétett exit poll eredmények az 1980-as évek óta nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelmet valószínűsítenek. Boris Johnson miniszterelnök közölte: felhatalmazást kapott arra, hogy kivezesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. A súlyos vereséget szenvedő Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn bejelentette: távozni fog tisztségéből.

Az BBC által hétfő reggel kiadott új előrejelzés szerint a toryk 362 alsóházi mandátumot szereztek, 45-tel többet, mint a 2017-ben tartott előző választáson. Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt frakciójának a létszáma 74 fővel haladná meg az összes ellenzéki párt együttes frakciólétszámát. Az abszolút többséghez minimum 326 képviselői mandátum kell a 650 fős alsóházban.

Brit választások Boris Johnson azt ígéri, próbál megfelelni az elvárásoknak
Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A konzervatívok valószínűsített frakciólétszámmal a legjobb eredményüket érték el az 1987-es választások óta, amikor Margaret Thatcher akkori miniszterelnök 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát. Győzelmi beszédében Boris Johnson azt mondta, a britek „megcáfolhatatlanul” eldöntötték, hogy a Brexitet  – az Egyesült Királyág kilépését az Európai Unióból – véghez kell vinni, ő pedig meg akar felelni az elvárásoknak

A legnagyobb ellenzéki erőnek, a Munkáspártnak az előrejelzés 199 fős frakciót valószínűsít. Ez azt jelentené, hogy a Labour 63 mandátummal kevesebbhez jutott a londoni alsóházban, mint két éve. Ez 1935 óta a legrosszabb munkáspárti eredmény. Jeremy Corbyn közölte: a következő választási harcba már nem ő fogja vezetni a pártot – addig azonban megmarad posztján, amíg a Labour el nem végzi az okok ilyenkor megkerülhetetlen elemzését, a hibákkal való szembenézést, a szükséges „gyászmunkát”.

Brit választások Jeremy Corbyn (középen) bejelentette, hogy távozik a Munkáspárt éléről
Fotó: MTI/AP/Alberto Pezzali

Boris Johnson már a választás előtt jelezte, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás. Az egyezményt a konzervatív kormány - amely az előző, 2017-es választások óta kisebbségben kormányzott - eddig nem tudta ratifikáltatni a parlamentben. A Downing Street szóvivője ma hajnalban közölte, hogy ha az exit poll helytállónak bizonyul, a kormány jövő pénteken ismét az alsóház elé terjeszti második olvasatban a törvénytervezetet. Ha a megállapodás végső jóváhagyást nyer, akkor az Egyesült Királyság jövő év január 31-ével megszűnik az Európai Unió tagja lenni – oly módon, hogy elkerülik a jogilag rendezetlen, megállapodás nélkül távozás miatti káoszt.

Káosz persze fenyeget enélkül is. Hogy miként alakult majd az ország további sorsa, az felettébb kétséges: az előrejelzés  szerint nagyon jól teljesített most a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő, a Brexitet határozottan ellenző Skót Nemzeti Párt (SNP). Nicola Sturgeon skót miniszterelnök már a választás előtt bejelentette, hogy a skót kormány jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról. Az SNP 52 képviselői helyet szerzett meg a Skócia számára rendelkezésre álló 59-ből, a politikus sietve emlékeztetett is, hogy felhatalmazást nyert a második függetlenségi referendumra, Boris Johnsonnak lehetőséget kell adnia rá.