Fogy a levegő Manfred Weber körül, sem a szociáldemokraták, sem a liberálisok nem szavaznának rá

Emmanuel Mnacron francia elnök a brüsszeli EU-csúcstalálkozó előtt azt elnök azt mondta, a legjobb csapatot akarja összeállítani.

2019. június 20., 21:57

Szerző:

Sem a szociáldemokrata, valamint az Újítsuk meg Európát (RE) neven megalakuló liberális európai parlamenti (EP-) frakció nem szavazná meg a néppárti Manfred Webert az Európai Bizottság elnökének – derült ki csütörtökön. Elsőként a tekintélyes brit  üzleti-politikai lap, a Financial Times (FT),szellőztette meg, hogy az Európai Néppárt utáni második, illetve harmadik legnagyobb képviselőcsoport vezetői, Iratxe García Pérez és Dacian Ciolos megüzente, hogy a képviselőcsoportjuk akkor sem támogatná  Manfred Webert a parlamenti szavazáson, ha az Európai Tanács végül őt is jelölné. Hasonlóról számolt be a Le Soir című belga lap egyik újságírója is a Twitteren, aki Philippe Lambertsre, a zöldpárti EP-frakció társelnökére hivatkozva azt írta, hogy a négy „EU-párti” frakció vezetőinek csütörtök reggeli találkozóján Iratxe García Pérez és Dacian Ciolos hivatalosan jelezte, hogy Manfred Weber nem számíthat a voksaikra. A zöldek a korábbi hírekkel ellentétben még nem döntöttek a néppárti jelölt támogatásáról.

Dacian Ciolos később megerősítette ezen híreket, leszögezve, hogy Webernek nincs meg a többsége, valamint támogatásáról biztosítva Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztost a Jean-Claude Juncker utódlásáért folyó versenyben. Elemzők szerint mindez lényegében azt jelenti, hogy elveszett Manfred Weber esélye, hogy ő legyen az Európai Bizottság következő elnöke. Brüsszelben eközben ismét összeült a néppárti, a szociáldemokrata, illetve a liberális pártcsalád által koordinátornak kinevezett hat EU-tagállami kormányfő, de konkrét eredménye egyelőre nem látszik a pozitív, konstruktív szellemben zajló tanácskozásnak.

EU-tisztújítás – EPP-tanácskozás
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az FT értékelése szerint a fejlemények válaszút elé állítják az Európai Néppártot: vagy minden áron kitartanak Weber mellett, és blokkolnak minden megállapodást mind az Európai Tanácsban, mind az Európai Parlamentben, vagy taktikai visszavonulót fújnak, és megpróbálják egy másik jelöltjüket elfogadtatni a brüsszeli testület élére. Amennyiben utóbbi opciót választják, akkor még elképzelhető a kompromisszumos megoldás tető alá hozása a csütörtökön kezdődő EU-csúcson.

Nem feltétlenül az az elnök, aki megnyeri a választást

A kellő támogatás hiányáról felröppenő hírek ellenére Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) elnöke Brüsszelben, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőinek csütörtökön kezdődő csúcstalálkozójára érkezve úgy nyilatkozott, az EPP bizottsági elnökjelöltje Manfred Weber, mivel az európai polgárok legtöbbje őt támogatta szavazatával az európai parlamenti választások alakalmával. Szerinte a csúcsjelölti rendszer a lehető legdemokratikusabb módja az uniós bizottság vezetőjének kijelölésére. Ezért, mint az EP elnöke támogatja és megvédi a csúcsjelölti rendszert az esetleg azt megtámadó, eltörölni akaró uniós tagállami vezetőkkel szemben - jelentette ki. Az EPP néppárt eleget téve a választók akaratának és az uniós szerződéseknek az európai értékek védelmét tartja legfontosabbnak a bizottsági elnök személyével kapcsolatban is - tette hozzá.

Ezt visszhangozta Leo Varadkar ír miniszterelnök a csúcstalálkozóra érkezve aláhúzta, noha az Európai Néppárt kész a kompromisszumokra, az EP legnagyobb pártcsaládjaként megnevezheti az Európai Bizottság következő elnökét, az EPP jelöltje pedig Mafred Weber. Leo Varadkar reményét fejezte ki, hogy az uniós tagországok vezetőinek csütörtökön kezdődő találkozója során sikerül megnevezniük, hogy kit javasolnak az Európai Bizottság új elnökének. Arturs Krisjanis Karins lett miniszterelnök a maga nyilatkozatában kijelentette, Manfred Weberre fogja leadni szavazatát. Mint közölte, ő az EPP csúcsjelöltje, ugyanis rendkívül rátermett és az uniós politikában, valamint az európai kompromisszum művészetében szerzett tapasztalatai képessé teszik a feladat ellátására. – Az együttműködés és a kompromisszum szelleme, amely az európai politikai rendszer egyik védjegye, egy kicsit döcögős útra futott, de azt hiszem, hogy ezt le fogjuk tudni küzdeni – tette hozzá.

Pedro Sánchez spanyol szocialista miniszterelnök nyilatkozatában aláhúzta, támogatja a csúcsjelölti rendszert, azonban az Európai Bizottság következő elnöke nem az, aki megnyeri a választásokat. Az Európai Bizottság vezetője az lehet, aki elegendő tényleges támogatót tud gyűjteni - mondta. – Olyan személyt kell választanunk, akit támogat az Európai Tanács és az Európai Parlament is. Véleményem szerint a legjobb jelölt természetesen Frans Timmermans, jelenlegi bizottsági alelnök - fogalmazott a spanyol kormányfő.

Meglehetősen nagy a szakadék, de Angela Merkel szerint ez nem tragédia

Az ügyben megszólalt Angela Merkel német kancellár is, aki a csúcstalálkozó előtt azt mondta, elképzelhető, hogy nem születik döntés az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagországok vezetőinek csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsértekezletén. Szerinte ez nem lenne tragédia, ugyanis van még némi idő az Európai Parlament július 2-ai alakuló üléséig, a fő, hogy addig sikerüljön döntést hozni. Hozzátette, egyelőre meglehetősen nagy a szakadék a különböző felek álláspontjai között.

A német kormánypártok – Angela Merkel a CDU, Manfred Weber a bajorországi testvérpárt, a CSU politikusa – továbbra is támogatják a csúcsjelölti rendszert, mindazonáltal elismerte, hogy nem minden uniós állam- és kormányfő osztja ezt a véleményt – fűzte hozzá a politikus, reményét fejezve ki, hogy az ülésen el tudják fogadni azon célkitűzést, amelynek értelmében az EU-nak 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia.

Emmanuel Macron francia elnök – akinek a pártja, a La République En Marche! a liberális Újítsuk meg Európát (RE) tagja – eközben tartott egy rövid sajtótájékoztatót, amelyen kiemelte, hogy a tisztújítási vita nem nevezhető Franciaország és Németország közötti harcnak, a célja csak az, hogy konstruktív módon a legjobb csapatot állítsák össze az Európai Unió vezetői posztjain, de konkrét neveket nem kívánt mondani. Kijelentette, nem lepődött meg az európai néppárti Manfred Weber jelöltsége körüli fejleményeken, és elárulta azt is, több kollégája mellett Angela Merkellel is kétoldalú egyeztetést folytatott délután.

Mark Rutte holland kormányfő úgy vélte, van rá esély, hogy nem sikerül ma rendezni a kérdést, az álláspontok ugyanis még nem közeledtek eleget. Mint hangoztatta, bár liberálisként természetesen Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztost támogatná az Európai Bizottság elnöki posztjáért folyó versenyben, meglátják majd, hogy ki körül látszik konszenzus kialakulni.

Bolgár kollégája, Bojko Boriszov az ülés előtt elárulta, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke három jelölt nevét fogja a testület elé terjeszteni, és ő már ismeri is ezeket, további részleteket azonban nem közölt.