Fitch: jelentősen gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja

A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint az országcsoporton belül 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) növekszik a leggyorsabb ütemben.

2021. január 13., 20:40

Szerző:

 

Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint az országcsoporton belül 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) növekszik a leggyorsabb ütemben.

A Fitch elemzői kiemelik, hogy a tizenegy közép- és kelet-európai EU-tagállam mindegyike a Next Generation EU néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap térítésmentes juttatásainak nettó kedvezményezettje lesz, emellett ezek a gazdaságok új, olcsó hitelekhez is hozzájutnak a program keretében.

A Fitch Ratings modellszámításai arra vallanak, hogy a hazai össztermék reálértékével súlyozott átlagos regionális növekedési ütem 2021-ben 3,8 százalék, jövőre 5,5 százalék lesz.

(MTI)