Finoman beszólt az Orbán-kormánynak az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője

2018. március 13. 21:11 - szerző: 168 Óra/MTI

Sajnálatos, hogy az Európai Unió egy tagállama szembe ment a többi 27 tagállam képviselte állásponttal - jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban kedden az Európai Parlament plenáris ülésén a migrációról és az ENSZ átfogó, migrációs egyezményének tervezetéről folytatott vitán.

Elemzők szerint a főképviselő Magyarországra utalt, noha név szerint nem említette. Mogherini felszólalásában elmondta, az ENSZ globális migrációs csomagjának tartalmával a többség egyetért, noha sok kérdésről kell még megállapodni a migráció közös kezelése érdekében. Kiemelte, a tagállamok, az Európai Parlament parlament és az ENSZ hatékony közös munkájára van szükség egy egységes és átfogó megállapodás megkötése érdekében. Együtt ugyanis el lehet érni, hogy kiegyensúlyozott megegyezés jöjjön létre milliók életének javítása érdekében. Az Egyesült Államok a genfi menekültügyi megállapodásából való decemberi kilépését követően az Európai Unió egységére még nagyobb szükség van a migráció kezelése terén – hangsúlyozta Mogherini. A főképviselő kijelentette, szükséges, hogy az unió részese legyen annak az ENSZ-megállapodásnak, amely egyebek mellett a szolidaritást, a közös felelősségvállalást hangsúlyozza a migrációval összefüggésben. 

Fotó: federicamogherini.net

Kiemelte, az EU és az ENSZ feladatai között szerepel a nemzetközi védelemre nem jogosultak emberi méltóság megtartásával történő hazaszállítása, az embercsempészet felszámolása és a migráció gyökereinek kezelése. A célzott együttműködéssel mind a migráció kiinduló országai, mind a tranzitországok, mind pedig a célországok nyerhetnek - húzta alá. Az ENSZ migrációs állásfoglalása által európai migrációs jövőképet lehet kialakítani az emberi jogokra, a közös felelősségre és a kölcsönös szolidaritásra alapozva - tette hozzá a főképviselő.

Ami az ENSZ tervezetével kapcsolatos magyar álláspontot illeti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a hét elején New Yorkban felszólalt az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson , hangsúlyozta: Magyarországazt az alapvélekedést kérdőjelezi meg, hogy a migráció jó és megállíthatatlan.

Az Orbán-kormány nemrég nézte ki Soros György után az ENSZ-t első számú közellenségnek a migráció kérdése miatt, annak ellenére, hogy nyilvánvalóan hazudik a világszervezet bevándorláspolitikájáról.  Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa nemrég rasszistának és idegengyűlölőnek nevezte Orbán Viktort, majd azután, hogy emiatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter lemondásra szólította fel, nyílt levélben erősítette meg, amit a magyar kormányfőről mondott.