Manfred Weber: a Fidesznek még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát

2019. november 26., 16:03

Szerző:

Budapestnél pattog a labda, a Fidesznek pedig még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát, és végül benn maradhasson az Európai Néppártban (EPP) – nyilatkozta az Azonnalinak kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésekor Manfred Weber.

Múlt héten az EPP zágrábi kongresszusán is sok szó esett a Fideszről. Donald Tusk, a pártcsalád új elnöke egyértelműen üzent a pártnak azzal, mikor azt mondta, hogy a rend és biztonság nem zárják ki a polgári szabadságjogok, a jogállamiság, a közéleti tisztesség biztosítását, aki pedig ezt képtelen elfogadni, „az de facto kizárja magát a családunkból”.

Tusk ragaszkodott ahhoz, hogy kijelentése nem közvetlenül a magyar kormánypártnak, hanem általában az EPP-tagpártoknak szólt. Zágrábban az Azonnalinak viszont több néppárti politikus arról beszélt, hogy a Fidesz teljesen elszigetelte magát a pártcsaládban, befolyása pedig a nullával egyenlő.

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője kedden azt nyilatkozta a portálnak, hogy az Európai Néppárt közös értékeken alapszik azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kell kinéznie egy modern társadalomnak. Itt pedig felmerülnek kérdések a Fidesszel kapcsolatban, de a pártnak még van lehetősége arra, hogy tisztázzák ezeket.

– De ez Budapesten múlik, Budapestnél pattog a labda

– üzente a bajor politikus.

Az Európai Néppárt frakcióülése Strasbourgban - Orbán Vik
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Emlékeztetett arra, hogy a néppárti három bölcs január végéig elkészíti a Fideszről szóló jelentését.

– Már az egész folyamat utolsó hónapjaiban vagyunk, azután pedig döntünk

 – fogalmazott.

Weber közölte azt is, hogy értékelte, hogy az EP-választási kampányban a magyar kormány leállította a Néppárt elleni vádaskodást és az EU-ellenes kampányát. Hozzátette, hogy ezek mellett is számos kérdés lóg a levegőben, hiszen nem tisztázott még a CEU helyzete sem. Megfogalmazása szerint pártja kész a párbeszédre, mivel fő céljuk az, hogy összehozzák Európát.