Eldőlt: maradhat a Fidesz az Európai Néppártban, de marad a felfüggesztés

2020. február 3., 18:52

Szerző:

Határozatlan időre marad a Fidesz európai néppárti felfüggesztése, jövőre pedig külön kongresszust tartanak a témáról – számolt be az Európai Néppárt választmányának döntéséről a hvg.hu a finn néppárti képviselő, Aura Salla tweetjére hivatkozva. A finn Nemzeti Koalíció pártjának – amely az elsők között kezdeményezte a Fidesz kizárását –elnöke azt írta: a küldöttek többsége a felfüggesztés meghosszabbítása mellett áll.

 

A Fidesz sorsáról szóló kongresszus hivatalosan a „Néppárt alapértékeinek meghatározásáról” szól majd. Német lapok korábban arról cikkeztek, hogy az EPP egy magatartási kódexet állítana össze, amit a későbbiekben minden tagpártnak be kell majd tartania.

Korábban a német Spiegel úgy értesült, hogy nincs meg a magyar kormánypárt tagságának megszüntetéséhez szükséges többség a jobbközép erőket összefogó pártcsaládban, ezért nem fogják kizárni a Fideszt, és a három néppárti bölcs régóta várt jelentése is úgy zárult, hogy maradjon a felfüggesztés, vagyis

se kiköpni, se lenyelni nem tudják a magyar kormánypártot.

A felfüggesztés meghosszabbítása azt jelenti, hogy a Fidesz EP-képviselői továbbra is beülhetnek a frakcióba, de fontos tisztségeket nem vállalhatnak. Orbán Viktor nem vehet részt a választmányokon és a kongresszusokon.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.