Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Rossz hírt kapott Orbán Viktor, Donald Tusk lehet az Európai Néppárt új elnöke

2019. október 21. 19:04 - szerző: 168 Óra

A lengyel Donald Tusk veheti át a francia Joseph Daul helyét a Fidesz európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az élén. A döntés a magyar kormánypárt sorsáról már az ő elnöksége alatt várható, és az Európai Tanács leköszönő elnöke nem barátja az illiberális demokráciának – írja a Euronews.

November 20-21-ig Zágrábban lesz az Európai Néppárt következő kongresszusa. A belga De Standaard írta meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke, volt lengyel miniszterelnök indulni fog az EPP elnöki címéért, és jelenleg ő az egyetlen jelölt.

Orbán Viktor Nagyszebenben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Euronews brüsszeli forrásból úgy értesült, hogy a zágrábi kongresszus előtt már biztosan nem döntenek a Fidesz néppárti sorsáról, és a három tagú bölcsek tanácsának a jelentése sem fog előbb elkészülni.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető a múlt héten a portálnak azt nyilatkozta, hogy a Fidesz tagsága továbbra is be van fagyasztva, és hogy amíg nincs fejlődés Magyarországon, ez így is marad. Az Európai Néppárti EP-frakciójában amúgy máig ott ülhetnek a fideszes képviselők.

A néppárti bölcsek tanácsa múlt pénteken találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Brüsszelben, ez volt a második megbeszélésük, ami Novák Katalin államtitkár szerint jó hangulatban telt.

Donald Tusk nem rajong túlságosan Orbán Viktor illiberális demokráciájáért. 2018 novemberében, az Ezrópai Néppárt helsinki konferenciáján szólt be egy keményet a magyar miniszterelnöknek. Azt mondta, nem érthetünk egyet azzal az érvvel, hogy a határaink, a területünk és az identitásunk védelme azt jelenti, hogy megszeghetjük a liberális demokrácia játékszabályait.

  • Ha nem tartod tiszteletben a jogállamiságot és a független igazságszolgáltatást, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha az állam hatalmát az egyéni szabadságjogok fölé helyezed, nem lehetsz kereszténydemokrata.-
  • Ha Vlagyimir Putyint támogatod, az agresszort az áldozattal szemben, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha demokrácia nyugati modelljét az a keleti autokrácia modelljével váltanád fel, nem lehetsz kereszténydemokrata.