Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Rossz hírt kapott Orbán Viktor, Donald Tusk lehet az Európai Néppárt új elnöke

2019. október 21. 19:04 - szerző: 168 Óra

A lengyel Donald Tusk veheti át a francia Joseph Daul helyét a Fidesz európai pártcsaládjának, az Európai Néppártnak az élén. A döntés a magyar kormánypárt sorsáról már az ő elnöksége alatt várható, és az Európai Tanács leköszönő elnöke nem barátja az illiberális demokráciának – írja a Euronews.

November 20-21-ig Zágrábban lesz az Európai Néppárt következő kongresszusa. A belga De Standaard írta meg, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke, volt lengyel miniszterelnök indulni fog az EPP elnöki címéért, és jelenleg ő az egyetlen jelölt.

Orbán Viktor Nagyszebenben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Euronews brüsszeli forrásból úgy értesült, hogy a zágrábi kongresszus előtt már biztosan nem döntenek a Fidesz néppárti sorsáról, és a három tagú bölcsek tanácsának a jelentése sem fog előbb elkészülni.

Manfred Weber néppárti frakcióvezető a múlt héten a portálnak azt nyilatkozta, hogy a Fidesz tagsága továbbra is be van fagyasztva, és hogy amíg nincs fejlődés Magyarországon, ez így is marad. Az Európai Néppárti EP-frakciójában amúgy máig ott ülhetnek a fideszes képviselők.

A néppárti bölcsek tanácsa múlt pénteken találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel Brüsszelben, ez volt a második megbeszélésük, ami Novák Katalin államtitkár szerint jó hangulatban telt.

Donald Tusk nem rajong túlságosan Orbán Viktor illiberális demokráciájáért. 2018 novemberében, az Ezrópai Néppárt helsinki konferenciáján szólt be egy keményet a magyar miniszterelnöknek. Azt mondta, nem érthetünk egyet azzal az érvvel, hogy a határaink, a területünk és az identitásunk védelme azt jelenti, hogy megszeghetjük a liberális demokrácia játékszabályait.

  • Ha nem tartod tiszteletben a jogállamiságot és a független igazságszolgáltatást, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha az állam hatalmát az egyéni szabadságjogok fölé helyezed, nem lehetsz kereszténydemokrata.-
  • Ha Vlagyimir Putyint támogatod, az agresszort az áldozattal szemben, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha demokrácia nyugati modelljét az a keleti autokrácia modelljével váltanád fel, nem lehetsz kereszténydemokrata.